Pelaaminen ulkomailla
×

Error

mod_jfusion_activity: Could not connect to MySQL.


Ulkomaalaisissa suurtapahtumissa osallistujia on useista eri maista.

Kirjoittanut: "L4gi"

Kuvat: Border War MilSim: The Sunseeker 2014 crew

Ulkomaan sotaretket

Suomen peliskenessä on viime vuosina ollut hyvin vähän pelejä, jotka olisivat tarjonneet uusia kokemuksia. Osa vanhemmista harrastajista on jo pitkään käynyt ulkomailla pelaamassa, lähinnä Viron peleissä sekä Ruotsissa järjestettävissä Berget-tapahtumissa.

Erilaisia pelejä on laidasta laitaan, niin isoja mättöpelejä kuin useamman päivän milsim-tapahtumia. Varsinkin nämä milsimiksi kutsutut tapahtumat eroavat hyvinkin paljon kotimaan vastaavanlaisista. Suomessa järjestetään huomattavasti vähemmän kyseisiä pelejä ja pelaajamäärällisesti erot liikkuvat sadoissa, ellei jopa tuhansissa pelaajissa. Lähtökohdat ovat paperilla samat, mutta käytännössä tapahtumat eroavat toisistaan hyvinkin paljon. Yli tuhannen henkilön peleistä on turha odottaa mitään organisoinnin riemuvoittoa, kun taas vaikkapa 50 pelaajan ryhmäpohjainen tapahtuma on organisaattoreiden kannalta paljon helpompi toteuttaa.


Joissain tapahtumissa LARP elementit ovat tärkeässä osassa.

Yleiskatsaus


Joissain peleissä LARP-rooleihin rekrytoidaan paikallisia LARP-yhteisöjä airsoftaajien lisäksi.

Euroopan maissa on hyvin vaihteleva suhtautuminen kuulapyssyilyyn. Ikäraja on aikalailla poikkeuksetta 18 vuotta muutamia maita lukuun ottamatta. Tietyt maat kohtelevat airsoft-aseita samalla tavalla kuin tuliaseita. Saksa on hyvä esimerkki maasta, johon on turha mennä omilla pyssyillä, elleivät ne ole juuri kyseisestä maasta ostettuja tai muuten standardit täyttäviä. Lain mukaan jokaisessa airsoft-aseessa tulee olla F-kirjain viisikulmion sisällä sekä todenmukaiset kaliiperimerkinnät (6mm). Lähtönopeuden ollessa yli 0,5J (Joulea) tulee aseen sarjatuli olla mekaanisesti estetty. Virallinen teksti menee jotakuinkin niin, että aseen sarjatuli tulee olla estetty niin, että sitä ei pysty helposti muutamaa työkalua käyttäen muuttamaan takaisin sarjatulta ampuvaksi. Alle 0,5J ampuvat aseet luokitellaan leluiksi, jolloin ne saavat ampua sarjatulta. Olen kylläkin todistanut alle puolen joulen konekivääreitä viime vuoden Saksanreissulla, mutta pääosin pelaajat käyttävät vain kertatuleen kykeneviä pyssyjä. Yläraja airsoft-aseiden teholle on 7,5J. Tästä ylöspäin ase luokitellaan oikeaksi aseeksi. Virirajat Saksan peleissä on hyvin lähellä kotimaamme rajoja. Nämä lait koskevat myös Saksan läpi matkustavia. Olen kuullut, että yksittäiset henkilöt ovat onnistuneet saamaan Saksan viranomaisilta lupia, joiden avulla he ovat matkustaneet ns. laittomat airsoft-aseet mukanaan Saksan läpi.
SaksaHarrastusta vaikeuttavista lakipykälistä huolimatta Saksassa on hyvinkin iso harrastajakunta. Kävin vuonna 2014 toukokuun alussa kesän isoimmassa pelissä, joka järjestettiin Mahlwinkelin neuvostoaikaisella lentokentällä. Pelissä oli n. 1000 henkilöä, mutta pelin ehdottomana kohokohtana oli järjettömän siisti pelialue. Kyseistä pelialuetta hallinnoi pelejä järjestävä yritys, Airsoft Helden. Pelimaksu oli melko korkea, mutta erinomaiset puitteet paikkasivat korkeaa pelimaksua. Pelireissu tuli vähän puskista, koska sain tietää kyseisestä pelistä vain pari viikkoa ennen matkalle lähtöä. Onneksi kuitenkin vanhat Berget-kaverit saivat järjestettyä minulle lipun peliin, ja pääsin kokemaan tämän uskomattoman pelialueen. Koska kyseessä oli yksityisen yrityksen pyörittämä pelialue, mm. offgame-alueen tarjonta oli aivan uskomatonta. Siellä oli kunnolliset vessa- ja suihkukontit sekä iso ravintolateltta, jossa oli päivittäin myös kaljatarjoilu. Toiseen maahan pelaamaan lähteminen vaatii melkeinpä aina hyvän peliporukan joko paikallisista kavereista tai sitten muista suomalaisista. Jos omien pyssyjen tuominen peliin olisi yhtään helpompaa, kävisin ehdottomasti joka vuosi täällä pelaamassa.


Tällaista harvemmin näkee.

Tshekki

Border War -peleissä on ollut tapana myydä lippuja myös helikopterilla liikutettaviin joukkueisiin.

Isojen pelien perässä matkustaville Tshekki on hyvä vaihtoehto. Pelinjärjestäjiä on useita ja isoja pelejä järjestetään useita kertoja vuodessa. Suosituimmat näyttäisivät olevan Border War- (www.borderwar.cz) sekä Protector-pelisarja (www.airsoftwars.cz/en). Kyseiset tahot järjestävät vuodessa useita pelejä, mutta nämä ovat heidän ns. vuoden kohokohtansa. Henkilökohtaiset kokemukseni pohjautuvat lähinnä Border War -peliin. Järjestäjällä on logistiikka ja huolto erittäin hyvin hallussa. Tukikohdista löytyy juomavesi, bajamajat, ruokateltta sekä infotaulu pelin ja tehtävien kulusta, aikatauluista ja menneistä/tulevista tapahtumista. Pelillisesti oma ryhmä tai joukkue vaikuttaa hyvinkin paljon pelin mielekkyyteen, sillä tekemistä riittää kyllä jokaiselle. Hinta-laatusuhteeltaan peli on erinomainen, sillä ensimmäisen lipunmyyntierän liput maksavat vain n. 50 euroa.


Erilaiset sotilas-, tai sen henkiset, ajoneuvot ovat suuremmassa osassa ulkomaanpeleissä, kuin Suomessa.

Seuraava tietopaketti perustuu täysin omiin kokemuksiini. Matkustaminen Tshekkeihin on helppoa. Finnair lentää useita lentoja päivittäin ja heidän lennoilla on mahdollista kuljettaa airsoft-aseita. Lentolippuun tulee aselaukusta lisähintaa 50€ per suunta (25€ lisämatkatavara + 25€ aseenkäsittelykulut). Perillä joudut hyvin suurella todennäköisyydellä odottamaan, että paikallinen poliisi tarkastaa aseet ennen kuin ne luovutetaan sinulle. Käytännössä homma menee näin: laukku auki ja näytät poliisille, että kyseessä ei ole oikea ase, jonka jälkeen saat laukut ja voit lähteä eteenpäin. Border War -pelialue on noin tunnin ajomatkan päässä Prahan kentältä ja Protector-pelialue vajaan kahden tunnin päässä. Vuokraa auto sekä navigaattori, laita pelialue navigaattoriin ja sitten menoksi. Paluumatkalla joudut myös todennäköisesti näyttämään aseet poliisille matkatavaroiden jätön yhteydessä. Suomen päässä pyssyt saa takaisin ilman mitään ongelmia. Pelien ikäraja on K18.

Terveydenhuolto toimii myös isoissa ulkomaanpeleissä.

Etelänaapuri


Isoissa peleissä on mahdollista osallistua monen sadan pelaajan jalkaväkitaisteluihin, joihin myös ajeneuvot osallistuvat.

Lähialueen ulkomaanpeleistä parhaimmat puitteet (Bergetin lisäksi) tarjoaa ehdottomasti Viro. Erinomaiset pelialueet, helppo matkustaminen ja halvat kotiintuomiset - what’s not to like? Virossa on hyvinkin paljon neuvostoaikaisten tukikohtien raunioita. Tunnetuimpana oli hyvin pitkään Piirsalun ohjustukikohta, mutta viimeisimmän tiedon mukaan se on purettu loppuvuodesta 2014. Muita pelialueita on paljon, ja pelejä järjestetäänkin kesäkautena aika paljon. Pelialueita löytyy sekä heti Tallinnan ulkopuolelta että tunnin tai kahden ajomatkan päästä satamasta. Isoimpana ongelmana on vähäinen englanninkielinen informaatio peleistä. Useat pelit löytyvät venäjänkieliseltä foorumilta (www.airsoftgames.ee), “tulevad mängud”-osiosta, sekä vironkieliseltä foorumilta (http://www.airsoftfoorum.ee/foorumest). Google Translate avuksi ja pelinjärjestäjiin yhteyttä. Suurin osa heistä puhuu englantia, osa varmaankin myös suomea. Silloin tällöin saattaa myös Softaajan pelikalenteriin tulla ilmoitus Virossa järjestettävästä pelistä. Oma kokemukseni on se, että suomalaiset ovat hyvinkin tervetulleita. Ikärajat riippuvat pelistä, mutta suhtautuminen on samantyylistä kuin Suomessa.


Ei muuta kuin CCR:n Fortunate Son pyörimään ja taivaalle!

Iso-BritanniaEn ole itse vielä päässyt Britteihin asti pelaamaan, joskin se on suunnitelmissani. Noin 100 pelaajan milsim-pelit ovat hyvin suosittuja saarivaltiossa. Minulle on suositeltu mm. Tier 1 Military Simulation -tapahtumia (http://www.tier1militarysimulation.com/) sekä Stirling airsoftin järjestämiä pelejä (http://www.stirlingairsoft.com/). Pelinjärjestäjien kautta pitäisi olla mahdollista saada tarvittavat ohjeet sekä paperit, jotta pystyt tuomaan omia pyssyjä mukanasi. Virirajat ovat huomattavasti matalammat kuin Suomessa. Lähes jokaisella pelialueella on rajana joko M100 tai M110-tasoiset lähtönopeudet. Pelialueista suosittelen ehdottomasti Copehill Down -harjoitusaluetta, joka on omana tavoitteenani.


Hullu sombrero hattu -mies ja ajoneuvoja vastaan tarkoitettu Anti-Tank ase?!

Lopuksi


Ulkomaanpeleissä myös naiset ovat runsaasti mukana pelaamassa.

Suosittelen ehdottomasti jokaiselle harrastajalle käymään ainakin kerran ulkomailla pelaamassa. Halpaa se ei ole, mutta kokemuksille ei omasta mielestä voi laittaa hintaa. Uudet kaverit, joiden kautta mahdollisuus tutustua laajemmin muiden maiden tapahtumiin ovat myös hieno osa harrastusta.

Airsoft on hyvinkin monipuolinen laji, mutta omasta mielestäni turvallisesti kotimaassa pysyttelemällä jää paljon näkemättä varsinkin pelialueiden suhteen. Jokaisen tulee itse miettiä, mitä hakee ulkomaan tapahtumilta. Jos haluat peliä missä kaikki asiat tapahtuvat ennalta sovittuina aikoina ja pelaajat toimivat sulavasti keskenään, saattaa ulkomaille lähtö olla turhaa. Ikimuistoiset hetket, uusien kontaktien solmiminen sekä loma yhdistettynä harrastukseen riittää taas itselleni syyksi lähteä joka vuosi useita kertoja kiertämään ulkomaan tapahtumia.

Omana tavoitteenani olisi käydä Briteissä pelaamassa sekä tehdä n. kuukauden mittainen kuulapyssymatka Yhdysvaltoihin. Onneksi molemmissa maissa on hyvät kontaktit, joiden kautta peleihin osallistuminen on vaivatonta. Täytyy varmaan alkaa tekemään ylitöitä, ettei joudu konkurssiin…

Mikset sinä lähde myös ulkomaille pelaamaan?

Yhteistyökumppanit