Kirjoittaja Aihe: Mistä löytää PAVN/PLAF varusteita/korvikkeita?  (Luettu 1577 kertaa)

Jöntti

  • Vieras
Sain kyselyä aiheeseen liittyen, joten päätin kirjoitella asiasta vähän enemmänkin. Toivon vinkkejä, omia valintoja ja kokemuksia myös muilta.

Hyvää materiaalia liittyen PAVN/PLAF varusteistahan löytyy viidakkopartion sivuilta Varusteet-osiosta
Muutamia kauppoja taas listataan Viidakkopartion Linkit-osiossa.

Mutta suurempi ongelma ihmisillä yleensä on löytää sopivia vaatteita, kenkiä, taisteluvarusteita, jotka sopivat teemaan tai olisivat oikeaa kokoa. Ulkomailta tietenkin löytyisi osa näistä, mutta osa haluaisi löytää ne Suomesta ja joitain aitoja/reproja joutuu muutenkin jo metsästämään kauan. Kaikki eivät myöskään halua hankkia vain Vietnamia varten varusteita, vaan että niillä olisi käyttöä muussakin pelissä. Olen itsekin hankkinut varusteeni niin Vietnam -aikakautta, kuin muitakin aikakausia silmällä pitäen. Seuraavaksi listatut tuotteet ovat vain esimerkkejä, sillä kaikkien sopivien varusteiden ja kauppojen luetteluun en ole kiinnostunut. Tarkoitus on antaa vinkkejä niille, jotka etsivät sitä aloitussettiä keräilyä ajatellen tai pelkästään minimi-varusteita Vietnam peliin.

Aseistus:
Wikipediasta voit tarkistaa kaikki käytetyt aseet.
Helpoin ongelma näin airsoftaajan näkökulmasta. Kaikkein monipuolisin ase eri aikakausia ja erilaisia hahmoja varten on mielestäni ehdottomasti vanhakunnon 7.62mm AKM puuosilla ja metallilippailla. Tämän lisäksi monia erilaisia WW2 aseita, niin pistooleja, kiväärejä kuin konepistooleja näki käyttöä Pohjoisen riveissä, joten yhdellä aseella on mahdollisuus osallistua moneen eri peliin.

Päähineet:
Tietenkin tunnistettavin ja ikonisin päähine olisi Vietnamilainen kypärä, jota Suomesta löytyi nopeasti selaamalla ainakin Varustelekasta ja Milgearilta. Niissä ei myöskään ole kokovaihtelua, joten sitä ei tarvitse miettiä. Kypäräverkolla varustettuna sellainen olisi tietenkin kaikista paras ja siistein.
Kuitenkin etsiessämme "monipuolista päähinettä eri aikakausiin/hahmoille" on vihreä/khaki/musta lyhytlierinen boonie eli ns. "kalastajahattu" oikea valinta. Sellainen löytyy varmaankin parhaiten kirpputorilta/jostain erähenkisestä liikkeestä. Poistamalla mahdolliset valmistajan logot tulee siitä tarpeeksi hyvännäköinen. Eikä varmastikaan maksa paljon. Jos ei halua yhtään ylimääräistä panostaa on vihreä huivikin täysin riittävä. Suosittelen muutenkin kypärän kaveriksi mukavuutta tuomaan.

Jalkineet:
Keräilijähenkinen valitsee todennäköisesti Ranskamalliset viidakkomaiharit, vaihtaa pohjallisiksi esim. Jalaksen superpohjalliset ja näin pysyy teemalle uskollisena ilman että jalat menee heti kipeiksi.
Monipuolista etsivä taas valitsee US viidakkomaiharit tai pelin rajojen salliessa ne perus mustat ((koko)nahkaiset) maihinnousukengät, jotka jo ehkä kaapista löytyvät.

Puku:
Tämä tuntuu olevan jotenkin "ikuinen murheenkryyni", koska oikeita kokoja (pieniä löytyy useammin, mutta nehän ei ole "oikeiden ihmisten kokoa") ja "look-a-like" vaatteita on hankala löytää samanaikaisesti ja niitä voi joutua etsimään kirpputoreilta tms. Linkkien sijaan siis mietitään miltä hyväoloinen PAVN sotilaalle sopiva vaate näyttäisi:
-Vihreä/Khaki, värsikaala vapaa
-Puuvillasta valmistettu
-Takki kauluspaitamainen, napeilla suljettava. Vain kaksi ylätaskua napeilla. Upseeriksi itsensä rinnastavalle käy myös neljä taskua ja olkapoletit tai sitten ratkoo tällaisesta ne pois.
-Housut suorat, ei reisitaskuja tai sitten ratkoo moiset pois. Oikea sotilas särmää lahkeensa nappikavennuksella tai (joltakulta maalta lainatuilla) säärystimillä.

PLAF/VC porukalla taas musta "pyjama"puku tuntuu olevan must, mutta osa pelinjärjestäjistä on hyväksynyt myös mustia BDU vaatteita paremman puutteessa. OD BDU kohdalla taas voisi tapahtua sekaannus pelissä osapuolten välillä ja se on varattu yleensä US puolen "korvikepuvuksi".

Nesteytys:
Kypärän lisäksi toinen ikonin varuste on vietnamilaisten kenttäpullo. Mutta, koska saatavuus ja monipuolisuus, on US 1L kenttäpullo kaikkein paras. Tai sitten Neuvostoliiton juomapullo taskullaan. Uskottava olisi myös Ranskalaisten kenttäpullo, jota varmasti päätyi käyttöön Indokiinan sodan seurauksena. Jos taas haluaa jonkin myös WW2 sopivan niin US M1942 kenttäpullo on valintasi. Ja jos oikeasti tarvitset enemmän vettä kantoon/reppuun, niin US 2L juomapullo auttaa.

Yleistasku:
Juomapullot, eväät ja kaikki muukin hömppä tarvitsee saada johonkin kantoon. Ulkomaalainen Moore Military tarjoaisi lääkintälaukkua tai RPD lipastaskua tähän tehtävään. Suomesta etsivä kuitenkin valitsee ennemmin jonkin muun maan buttpackin/yleistaskun/lipastaskun ja tarpeen tullen vaikka muokkaa siitä itselleen sopivan yleistaskun. Kunhan se näyttää aikakauteen edes jotenkin sopivalta, käy se hyvin. Kaikkien vihaama CCCP lipastasku muuttuu hyväksi yleistaskuksi, kun leikkaa sisukset pois. Enemmän aitoa etsivä hankkii US Vietnam aikaisista taisteluvarusteista sopivat taskut, joita saa helpommin, mutta maksavat ehkä hiukan enemmän.

Lippaiden kantaminen:
Chicom, siinä oikea kantolaite, jos haluat monipuolisen, mutta samalla myös autenttisen. Jos taas vyölle haluat lippaita tai lippaat eivät sovi Chicomiin, ovat kaikki nahkaiset/kankaiset, vanhaa WW2/Korean sodan/Kylmän sodan tuotokset riittävän hyviä valintoja. Muokkaamalla niitä voit tehdä niistä parempi käyttää/sopivia omille lippaillesi.

Vyö:
Keräilijä hommaa itselleen Vietnamilaisella tähdellä varustetun, mutta helpommalla ja halvemmalla pääsee CCCP tähdellä varustetulla. Myös US M-1956 järjestelmän vyö ei ole huono valinta paremman saatavuuden takia.

Reppu:
Harvemmin pelissä tarvitsee reppua pelimielessä tai sellaista tulee yleensäkään miettineeksi, mutta keräilijähenkisempi pelaaja hankkii itselleen joko repron Vietnamilaisesta repusta tai sitten sinnepäin lookkia varten jonkin WW2/Korean Sodan/Kylmän sodan  aikaisen kangaspussukan taikka repun. Taaskaan vihollisen reppujen varastaminen ei myöskään ole kiellettyä ja ne saattavat olla mukavampia käyttää.

Huonot kelit/sade:
Vaikka Pohjoisen taistelijat olivat oikeasti aika kovia selviytyjiä, niin airsoftaajat ovat järjestään täysjärkisiä, mukavuutta etsiviä ihmistyyppejä, jotka haluavat selvitä mahdollisimman mukavasti huonoillakin keleillä. Vastaus Vietnamin sadekauteen on kumipäällystetty sadeviitta, Plash Palatka ja alle puetut oikeat alusvaatteet, jotka koostuvat esim. polyesteristä, fleecestä, merinovillasta, normivillasta... Ja voi aina päällivaatteiden alle pukea goretex puvun.


Toivottavasti tästä lyhyestä oppaasta oli hieman apua ja kysymyksiä voi esittää. Me muut varmasti autamme mielellämme, että saadaan lisää Vietnamista kiinnostuneita harrastajia.