Varuste- ja tarvikearvostelut
×

Error

mod_jfusion_activity: Could not connect to MySQL.

Kirjoittanut: Manolis Huuki

Ihmiskunnan historian olemassaolon aikana on käyty satoja, ellei peräti tuhansia sotia. Sotia varten tarvitaan sotilaita ja sotilaiden jaksamista varten sotilaat tarvitsevat ravintoa.

Historia 

Ajanlaskumme alusta sotilaat ovat kuljettaneet mukanaan jos jonkinmoista kenttäkeittiötä, mistä ravinto on saatu pitkien marssien aikana. Teollisen vallankumouksen alettua 1800-luvun alussa ja päästyä täyteen vauhtiinsa 1900-luvun alkuun mennessä opittiin mm. elintarviketeollisuuden piirissä valmistamaan säilykeruokaa, joka oli tärkeä keksintö sotilaiden ruokahuollon kannalta. Kehitystä on tapahtunut noista ajoista, sillä 1980-luvulta alkaen taistelijoille jaettava ravinto ei ole välttämättä tarvinnut nuotion tekemistä ruuan kypsentämistä varten.

Tästä pääsemme tämän artikkelin ja ruoka-arvostelun pääasiaan, nimittäin Yhdysvaltain asevoimien valmisruokiin, joita on jaettu jo lähes kolmekymmentä vuotta Yhdysvaltain asevoimien eri puolustushaarojen sotilaille.


Yhdysvalloissa jaettiin vielä Vietnamin sodan (1965-1973) aikana sotilaiden ravinto taistelualueella pääsääntöisesti säilykemuodossa, mikä oli Vietnamin olosuhteissa huono asia, koska lämmin ilmasto saattoi pilata jaettavan ruuan helposti. Vietnamin olosuhteet ja yleinen kehitys elintarvikehuollossa kannustivat valmisruokien tuottamiseen, mistä ensimmäiset esimerkit löytyvät 1970-luvun puolelta.

Yhdysvaltalaiset valmisruokien (Meal Ready to Eat – MRE) kenttäkokeet aloitettiin 1970-luvun lopussa ja suurempina määrinä näitä annoksia jaettiin kokeiltavaksi mm. 1980-luvun alussa sotilaille, jotka antoivat MRE:istä hyvää palautetta. MRE:iden kehitys jatkui tasaisesti koko 1980-luvun, jolloin ne syrjäyttivät perinteiset säilykemuonat sotilaiden muonahuollosta erilaisten maastoharjoitusten aikana. Nykyisin Yhdysvaltojen asevoimissa jaetaan päivittäin 3 annosta MRE:itä, jotka sisältävät kaikki sotilaan tarvitsemat ravinteet maasto-olosuhteissa.

Tietoa MRE:n sisällöstä

MRE:iden sisältö on rakennettu siten, että yhdessä annospussissa on sotilaan tarvitsema päivän ravinto maasto-olosuhteissa. Pääsääntöisesti puhutaan 1500-2500 kilokalorin annoskoosta, mikä muodostuu aterian eri osista. Alla esimerkkilista, mitä arvostelemani kasvislasagneateria sisälsi kokonaisuudessaan, ja suluissa, mitä muuta paketista voi tulla eri annoksien kanssa:

  • Leipä, tällä kertaa Tuc-keksin tapainen rapea, mutta joskus myös perinteinen vehnäleipä.
  • Levite leipää varten, tässä ateriassa maapähkinävoi, mutta joskus juustotahnalevite.
  • Alkuruoka, tässä tapauksessa sekoitus hedelmiä pakattuna alumiinipussiin.
  • Pääruoka, tällä kertaa kasvislasagne. Joskus ateria voi koostua esim. lihanpalasta ja perunoista, jotka on pakattu erillisiin annospusseihin.
  • Mauste pääruokaa varten, tässä ateriassa punapippurin makuinen kastike – 2000-luvun alussa aterian mukana tuli pieni Tabasco-pullo, mutta nykyisin tämä on korvattu maustepusseilla.
  • Jälkiruoka, tässä ateriassa iso kanelin makuinen keksi, vaniljanmakuinen veteensekoitettava cappuccinojauhe ja kaksi maapähkinäpatukkaa. Joskus aterian mukana voi tulla pieni karkkipussi tai jopa energiapatukka.
  • Ruokajuoma, tässä tapauksessa vadelmanmakuinen mehujauhe, joka sekoitettiin 2dl veteen. Joskus makuvaihtoehtoina ovat appelsiini tai energiajuoman makuinen jauhe.
  • Tarvikepussi, tämä on aina jokaisessa pakkauksessa mukana. Sisältää pieneen tilaan pakattuna mm. 10 liuskaa vessapaperia, mausteita (suola tai pippuri), tulitikkuja, kahvikerman jauheena. Tässä on hyvä huomioida, että osa sisällöstä vaihtelee aterioittain (esim. kaikkien ruokien mukana ei tule tulitikkuja), mutta esimerkiksi vessapaperi sisältyy aina kaikkiin pusseihin.
  • Muovilusikka, joka tulee jokaisen aterian mukana.
  • Kemiallinen lämmitin (heater). Sisältää pienessä tiivissä pussissa jauhetta, joka veden kanssa luo kemiallisen reaktion. Jauhepussi kuumenee todella kuumaksi ja lämmittää pääruoan, joka pitää asettaa lämmityspussin sisälle koskettamaan jauhepussia (heater). 

Aterian mukana tulevat lisukkeet ja itse ruuat ovat todella monipuolisia ja vaihtelevat aterioiden mukaan. Asevoimien ruokahuollosta vastaava Puolustusministeriö teettää vuosittain uuden ruokalistan (Menu), joita on tehty vuosittain aina vuodesta 1994 alkaen. Huomionarvoista on se, että ruokalistan ruuista osa on säilyttänyt suosionsa vuosia ja muutos koskee sitä, millä numerolla aterian löytää ruokalistasta tai mitä lisukkeita aterian kanssa on tarjolla.

MREInfo.com -sivusto tarjoaa erittäin kattavaa tietoa MRE-ruuista ja kaikesta niihin liittyvästä, mm. eri menuista ja niiden sisällöistä.

Seuraavaksi siirrymme artikkelissa ns. arvosteluosioon, minkä taustalla ovat kirjoittajan omat kokemukset MRE:istä maastoruokana ja siitä, kannattaako näillä ruuilla ravita itsensä pitkän skenaariopelin tai viikonloppupelin tauolla. Arvostelussa esittelen heinäkuussa 2014 syömäni kasvislasagnen ja omat kokemukset ateriasta.

Kuvia aterian osista (aterian osat lueteltu yllä olevan listan mukaisessa järjestyksesä)

Arvostelu – Kasvislasagne (Vegetable lasagna)

Vadelmajuoma (Beverage powder)
2dl pussi vadelmajuomaa. Juoma hyvinkin sokerinen, mutta ravitseva. Kaadettuani pussin sisällön 2dl mukiin huomasin seassa myös oikeita marjan kappaleita. Maukas juoma nautittavaksi aterian kanssa.

Hedelmäsekoitus (Mixed Fruit)
Erittäin hyvä hiilihydraattilähde marssitauolla. Maultaan ja koostumukseltaan samanlaista, mitä saa Suomestakin säilykepurkkiin pakattuna. Sisälsi ananaksen, persikan, appelsiinin ja banaanin paloja kastikkeessa. Kaikin puolin hyvä valinta energiantuojaksi maasto-olosuhteissa.

Crackers-keksit ja maapähkinävoi (Peanut Butter)
Keksejä, jotka ovat koostumukseltaan samanlaisia kuin Tuc-keksit, mutta ilman suolaa. Näitä varten aterian mukana tuli pieni pussi maapähkinävoita, joka sisälsi todella paljon proteiinia ja kaloreita. Maultaan todella tuhti, mutta syötävä.

Kasvislasagne ja pippurikastike (Peppersauce)
Ravitseva kasvislasagne, joka on tehty aidosta pastasta ja sisältää suuria papuja yhdistettynä maukkaaseen tomaattikastikkeeseen ja spagetinpaloihin. Ateria oli todella ravitseva ja tarpeeksi suuri poistamaan nälän ja antamaan lisäenergiaa jatkoa varten. Maultaan erilainen lasagne, kuin mitä Suomessa syötäisiin.

Kanelikeksi (Cookie)
Kämmenen kokoinen jälkiruokakeksi, joka on maustettu erityisesti kanelilla. Täyteläinen maku, joka vastasi suomalaista keksiä.

Ranskalainen vaniljanmakuinen cappuccino-jauhe (French Vanilla Cappuccino instant powder)
Jauhemuodossa olevaa jälkiruokakahvia. Vaatii vettä sekoitettuna jauheeseen. Maultaan hyvin lähellä kaupan vastaavia, mutta olisi vaatinut lämmitystä täydellistä makunautintoa ajatellen. Hyvä lisä kanelikeksin rinnalle.

Maapähkinäpatukat (Tootsie rolls)
Maapähkinän makuiset jälkiruokapatukat. Hyvin siirappisen makuiset patukat, jotka maistuivat suomalaisen suuhun hyvältä, vaikka aiemmin en olekaan tämäntapaisia tuotteita syönyt.

Aterian lopputulos:
Kyseinen annos ansaitsee 1-10 asteikolla arvosanan 8,5/10. Ateria oli täyteläinen ja monipuolinen, mutta maapähkinätuotteiden määrä oli huomattava.

Lopuksi:

Mitä MRE:istä pitäisi ajatella? Ne ovat mielestäni yksi varteenotettava vaihtoehto pitkiä skenaariopelejä varten, koska ne ovat helppoja valmistaa (eivät tarvitse nuotiota, voidaan syödä kylmänä), mutta toisaalta osa mukana tulevista ruuista on suomalaisen suuhun uusia ja vaativat totuttelua makuun. Omalta osaltani aluksi en voinut syödä kaikkea maapähkinävoita ensimmäisillä aterioilla, koska maku oli todella tuhti ja täyteläinen.

Mistä näitä saa? Internet on hyvä tapa etsiä lisää tietoa MRE:iden saatavuudesta ja ainakin eBaysta näitä ruokia saa ostettua 12 kappaleen paketeissa suoraan kotiovelle. Tosin saatavuus Euroopan puolella vaihtelee hyvinkin rajusti ja samalla myös hintataso – joskus 12 aterian paketti MRE:itä on saattanut maksaa 120 euroa (eli 12€ per ateria), joten herääkin kysymys: mitä kaikkea tällä rahalla saisi? Varmaan toki tusinan määrän säilykeruokia. MRE:iden etuna on toki se, että aterioiden säilyvyys on parhaimmillaan jopa kymmenen vuotta.

Suosittelen MRE:itä osaksi maastoon otettavaa ruokavaliota, mutta ei kuitenkaan korvaamaan kaikkea, mitä suomalaisesta kaupasta saisi. Kuten yllä todettu, on MRE helppo valmistaa esimerkiksi liikkeen aikana.


Yhteistyökumppanit