Varuste- ja tarvikearvostelut
×

Error

mod_jfusion_activity: Could not connect to MySQL.

Kirjoittanut: Manolis Huuki

Tämänkertaisessa katselmuksessa meillä on tarjolla venäläisvalmisteinen Anglija maastopuku Jagel-kuviolla. Arvostelu menee pintaa syvemmälle, sillä arvosteltavan kappaleen osalla on takana käyttökokemuksia syksystä 2011 alkaen. Kuvia artikkelin lopussa.

Taustaa
Tactic 9-valmistaja on nimennyt maastopukunsa osuvasti ”Anglijaksi” (ven. Englanti), koska maastopuvun leikkaus on käytännössä kopio Ison-Britannian asevoimien Windproof smock-takin leikkauksesta. Maastopukua on saatavilla erilaisilla kuvioilla (Sumrak, Jagel) ja arvosteluversion Jagel-kuvio muistuttaa etäisesti Suomen Puolustusvoimien M05-kuviota. Georgian sodan yhteydessä vuonna 2008 tätä maastopukua Jagel-kuvioituna on nähty Venäjän federaation joukkojen käytössä pienissä määrissä vaikka kyseessä ei varsinainen jakotavara.
 
Takin ja housujen leikkaus
Puvun leikkaus on brittiläisiä varusteita käsitelleille harrastajille tuttu ilmestys takin yhteneväisyyden takia: Takista löytyy neljä kohtuullisen suurta taskua, jotka sulkeutuvat ns. isoilla ja pyöreillä ”kanadanapeilla”. Takki sulkeutuu nappikiinnityksellä ja vyötärön kohdalta löytyy kiristysnaru. Takin hihoista löytyy resorit, jotka estävät roskien pääsyn käsivarren sisälle. Takista löytyy myös huppu, minkä voi kiristää tarranauhalla sellaiselle korkeudelle, ettei huppu tule liikaa kasvoille.
 
Housujen kohdalla on samanlaisia ratkaisuja kuten takin kohdalla: housuista löytyy kahdet reisitaskut, jotka sulkeutuvat samanlaisilla ”kanadanapeilla” kuten takki. Housuista löytyy myös resorit housujenlahkeista sekä vyötäröltä. Vyötärön resori estää housuja valumasta liikaa alaspäin, mutta housuissa on sen lisäksi paracord-naru, jolla housut voi tarpeen vaatiessa kiristää. Lisäksi housuista löytyy ylemmät taskut, jotka on mahdollista napittaa siten, että taskut saa peitettyä tai tarpeen vaatiessa maastopukuun pukeutunut pääsee käsillään alusvaatekerrokseen. Housuissa ei ole vetoketjua edessä, vaan yksi nappi, jonka avaamalla miespuolinen henkilö voi virtsata tarpeen vaatiessa housut yllä.
 
Käyttökokemukset
Ostin tämän maastopuvun aikoinaan itselleni syksyllä 2011. Olen käyttänyt tätä pukua siitä alkaen lähes jokaisessa airsoft-pelissä tai tapahtumassa. Materiaali on puuvillaa, joten syksyisin ja keväisin puku kerää todella helposti kosteutta itseensä eikä myöskään kuivu nopeasti. Kuitenkin maastopuvun hyviä ominaisuuksia ovat tarkoituksenmukaisen iso koko – näin puvun alle on mahdollista pukea paksu alusvaatekerrasto esim. talvella, taskujen sijoittelu ja napit – taskujen avaaminen onnistuu hanskat kädessä, koska puvussa käytetyt napit ovat fyysiseltä kooltaan suuria ja takin suurikokoinen huppu on käytännöllinen huonolla säällä.
 
Takki myös pitää hyvin tuulta – olen juossut tämä puku päällä juoksulenkkejä 20 asteen pakkasessa, jolloin on puhaltanut 7m/s eli viimakerroin on ollut suuri. Juoksulenkin tapauksessa tunsin kuinka alusvaatekerraston ja maastopuvun välille syntyi tuulta pitävän kankaan seurauksena eräänlainen ”lämpimän ilman” kerros, joka esti kehon lämmön haihtumisen ulospäin ja samalla tuulen vaikutuksen sisäänpäin. Tuulenkestävyyden lisäksi maastopuvulla ei tule kesälläkään liian kuuma, vaan kangas on tarpeeksi ohutta ja mukavan tuntuista paljasta ihoa vasten.
 
Ajatukset – kannattaako tällaista hankkia?
Kolmen vuoden käytön jälkeen maastopuku on kestänyt rajua käyttöä niin airsoftin parissa kuin reserviläistoiminnassa. Puku on ommeltu todella hyvin eikä tähänkään päivään asti ole havaittavissa lankojen purkautumista missään kohdin pukua. Napit ovat myös ehjiä ja kestäneet jos monenmoista koettelemusta ajan saatossa.
Toki muutamia kritiikin kohteita löytyy: maastopuvun kuvio haalistuu rajusti jo ensimmäisten käyttöjen jälkeen, joten kuvio ei ole enää niin tumma kuin se ostohetkellä on ollut. Housujen kohdalla haarojen välissä on nykyisin siisti repeämä, joka on helposti paikattavissa pienellä ompelulla. Näistä mainitsemistani kritiikin kohteista tulee toki muistaa, että ne ovat osa vaatteiden normaalia kulumista. Puku on kuitenkin edelleen ehjä, joten se on täyttänyt tehtävänsä.
 
Suosittelen tätä maastopukua kenelle tahansa harrastajalle, monipuolisten taskujen, tuulenkestävyyden ja tilavuuden vuoksi. Jagel-kuvioituna tätä maastopukua ei enää nykyisin Suomen markkinoilta ole saatavissa, mutta muilla kuvioilla tällä mainiolla leikkauksella tätä maastopukua löytyy internetin maailmasta.
 
Hyvää
+ Taskut & napit
+ Tilavuus
+ Tuulenkestävyys
 
Huonoa
- Tavallista nopeampi haalistuminen
- Kankaan kestävyys hankautuvissa paikoissa
 
Huomaa takin hihansuiden resorit, Kanada-napit sekä huppu. Kuvio muistuttaa suuresti M05-kuviota.


Takin sisältä löytyy kiristysnauha.


Housuista löytyy tilavat sivutaskut, resorit niin vyötäröllä kuin housujenlahkeissa.


Hupun takaa löytyy tarranauha, jolla huppua voi säätää. Lisäksi huppua voi kiristää tarvittaessa.

Vyötärön resori estää housuja valumasta alas. Housuista löytyy myös vihreä naru, jolla housuja voi kiristää. Halutessaan housuihin voi lisätä henkselit, joille löytyy paikat.

Housujen sisäpuolelle on myös mahdollista päästä käsiksi (kuvassa ylemmät taskut).

Yhteistyökumppanit