Ratashaka
×

Error

mod_jfusion_activity: Could not connect to MySQL.


Atom Airsoft aloitti kyseisen laitoksen maahantuonnin joten tottahan toki laitos lähti testaukseen! Atom toimitti tuotteen pikaisesti joten pääsin asentelemaan ja testaamaan.

Artikkelissa käytän ensialkuun valmistajan omia promokuvia johtuen pienestä accidentistä omien materiaalieni kanssa. Pitää leikkiä hieman tiedostopelastajaa jotta saan tuotokseni käyttöön takaisin! :)
(HUOM KUVAT TULEVAT MUUTTUMAAN!)


Lisätietoa saatte paljon Facebook yhteisöstä "Wolverine Airsoft SMP owners group"! Sieltä löytyy kaikki asennustipsit, ohjeet, käyttökokemukset yms. Täältä saatte valtavasti tietoa!

Tein jo aikaisemmin videon jossa kerron vähän jo asennetusta järjestelmästä, linkki löytyy alta!

Videoni!

Testattu kitti kotimaiselta toimittajalta!

Valmistajan sivut

 

Blogipläjäys:

SMP ”Singe moving part” tarkoittaa (jatkossa SMP) yhtä liikkuvaa osaa, järjestelmässä on tosiaan vain yksi liikkuva osa joka on suutin(liipaisin toki liikkuu mutta nyt lasketaan varsinaisen järjestelmän puolen jutut). SMP on paine-ilmalla toimiva ”koneisto” joka asennetaan normaalin AEG:n rataslaatikkoon.

Yksikön asentaminen onnistuu suurimpaan osaan Versio 2. ja 3. kuorista joissa on sylinterinpäänputki keskellä (saatavilla myös custom suuttimia esim. V6 bokseille). Suuttimia on saatavilla tällä hetkellä mm. MP5/G3, FAL, Masada, SR-25, AK-47 ja valikoima laajenee kokoajan.

SMP on tällä hetkellä edullisin kaupallinen versio (huom. näillä ominaisuuksilla oleva) solenoidilla varustetuista HPA järjestelmistä. Halvempia löytyy mutta nämä ampuvat mm. pelkkää semiä ja täts it! Suurin kilpailija SMP:lle on Polarstar tai Valken V12 (kopio polarista), Polarstar on toki erinomainen laitos mutta näen sen täyttävän hieman eri tarvetta kuin SMP.

Asennus on hyvin yksinkertainen, riippuen boksistasi niin asennuksen pitäisi olla “drop in” tai vähintään pientä viilausta vaille! Kerron tästä hieman lisää myöhemmin. SMP on tosiaan rakennettu nimenomaan Tokyo Maruin (ja G&G ???) mitoilla joten toleranssit ovat erittäin tarkat, testatusti maruin omaan boksiin SMP menee heittämällä!

Hieno juttu SMP:ssä on se että voit vaihdella koneistoa esim. M4 tai AK välillä. Ainoat erot ovat suuttimessa ja liipaisinkoneistossa jotka on ns. helppo vaihtaa. Et siis tarvitse kokonaan uutta koneistoa jos tahdot muuttaa välillä asetyyppiä. Riippuen myös asemallistasi voit joutua hankkimaan eripituiset johdotukset (halpoja).

LAINAKUVA

Valmistajan omat myyntipuheet:

"At Wolverine Airsoft we believe in simplicity – that less can be more. That is why our SMP reduces the replaceable parts by more than 50% compared to any other leading HPA products, lasting even longer with fewer malfunctions. Our single solenoid valve also improves air efficiency by as much as 50% compared to a two-solenoid system, providing more shots out of a single air tank. ONE valve. ONE moving part.

Applying the same strategy to our electronic components, we created a “smart” HPA system that tunes many of its own settings internally, allowing the user to make any necessary adjustments using only use two simple dials.

To provide access to this HPA technology to as many users as possible, we decided not to include a gearbox shell. Instead, we created the unit to drop-in to an existing gearbox, with interchangeable components that allow it to be used in virtually any version 2 or version 3 gun on the market."

Itse kitti

LAINAKUVA KUNNES SAAN OMAT KÄYTTÖÖN!

SMP Kitin mukana tulee SMP Solenoid-yksikkö, bufferituubisovite, FCU(Fire Control UNIT), liipasinkoneisto, 7,4V lipo(pyörittää FCU), johdot, ruuvimeisselin, SMP moraalipätsin sekä kattavat ohjeet laitteen käyttämiseksi sekä asentamiseen.

Mitä tarvitset sitten jotta saat kaiken tämän hienouden pelikäyttöön? Aloitamme ihan jo aseella johonka koneiston asennat, paineilma-tankin (paintball tankki esim.), laadukkaan regulaattorin ja rigin.

Muutama fakta järjestelmästä:

- Käyttöpainealue: 40-120psi
- Lähtönopeus, säädettävä 300 – 475 fps @ 0.25g
- Tulinopeus: säädettävä 5 – 40+ RPS
- Pursketuli, säädettävä: 1, 2, 3, 5, 7
- Liipaisinviive: ~10ms (aika mikä kuluu liipaisimen vedosta -> kuula lähtee piipusta
- Arvioitu ilman kulutus: (tankin tilavuus) x (tankin paine) / 50 **

Oma yksikköni on V2 kitti jonka asensin G&P Magpul M4 runkoon. Samaisessa aseessa minulla oli aikaisemmin Polarstar GEN. 3 yksikkö. Rataslaatikko on 2013 vuoden 8mm malli joka vaati hieman viilaamista että yksikkö istui optimaalisesti.

Asennus

Jenkkiläisen Infidell tiimin asennus ja testausvideo!(ensimmäisen sukupolven yksilö)

Ensimmäiseksi tyhjennä rataslaatikkosi vanhoista osista, rattaat, laakerit, johdotukset, sylinteriosat yms.. Ota talteen liipaisin, liipaisimen jousi, valitsinlevy ja mekaaninen varmistin.

Puhdista tarvittavat osat hyvin rasvasta ja liasta. Käytän esimerkkinä nyt modernia G&P M4 joten asennustavat voi hieman vaihdella sitten asemallista riippuen.

Kun olet puhdistanut boksisi ja osat niin asennus alkaa, se on hyvin yksinkertainen: aseta SMP sylinterilaitos paikoilleen. G&P boksissa sylinterin alla oleva uloke oli hieman paksu joten jouduin viilaamaan merkityistä kohdista hieman pois.

Viiden minuutin homma käsiviilalla joten mistään isosta jutusta ei ole kyse! Mitään sellaista muokkausta ei tarvitse tehdä etteikö rataslaatikkoa saa muutettua takaisin AEG käyttöön!

Aseta liipaisinkoneisto, liitä johdot yms. Jos tahdot vetää johdot sekä yksikön aseen bufferituubiin voit joutua tekemään pienen kolon boksin takaosaan jotta datakaapelit mahtuvat menemään niin etteivät ne ota kiinni mihinkään. Joissakin bokseissa tilaa on valmiiksi mutta omassa boksissani piti ottaa pihdit avuksi ja napsaista pieni pala seinämää irti.
Voit vaihtoehtoisesti vetää johdot myös eteen tai pistoolikahvan sisään jolloin muokkausta ei olisi tarvinnut tehdä.

Vaihtaaksesi suuttimen sinun täytyy irroittaa vaan kaksi teräksistä ruuvia SMP yksikön kummallakin puolella sekä irroittaa etummainen ilmalinja yksikön alta. Vedä sylinteri irti solenoidista ja nyt voit irroittaa suuttimen. Suutin pitää aina olla rasvattu ja tässä onkin yksikön ainut huollettava osa.
Muista käyttää rasvaa joka ei sisällä petroleumia! Valmistaja suosittelee Tech T Gun-Save rasvaa, itse käytän Superluben PTFE rasvaa joka on käytännössä samaa rasvaa isommassa purkissa ja eri valmistajalta.

Muista huolehtia siitä että koneistoon ei mene ilmalinjaa pitkin roskia koska tällöin solenoidi saattaa vaurioitua. Välillä on hyvä pöräyttää myös pieni määrä silikoniöljyä ilmalinjaan jolloin saat voideltua järjestelmän sisuksia kätevästi.

Suorituskyky sekä tipsejä käyttöön!

Ensimmäinen asia mikä kannattaa tehdä käyttöönoton yhteydessä: hienosäätää lähtönopeus, nozzle dwell ja tulinopeus. Itse käytän 90/4500psi (300bar) Ninjan hiilikuitutankkia ja Redlinen Firebase regulaattoria. Ilmaletkuni on custom-työnä teetetty erittäin suuren halkaisija omaava supadupaletku!

Buildini testailussa on seuraavanlainen:
- G&P Magpul M4 16”
- Prometheus 363mm 6.03 teräspiippu
- Prowin CNC hoppiyksikkö
- Lonexin 50 hoppikumi

Ilmatiiveys ei tuolla hoppikumilla ole täydellinen ja käyttäjät suosittelevat jäykempää kumia kuin vastaavilla tehoilla AEG puolella. Testit jouduin tekemään tällä löysemmällä kumilla mutta tulokset olivat tarpeeksi suuntaa antavia. Testit tehtiin Green Devilin 0.28g kuulalla.

120 psi tehoilla sain tulokseksi n. 2.3J (pehmeä kumi ei tosiaan tiivistänyt hyvin joten ilmaa karkasi syöttöputkesta reilusti), en korkeampia paineita ruvennut nyt kokeilemaan ja valmistaja suosittelee tätä max. tehoksi, järjestelmä varmasti kestää korkeammat paineet mutta omalla vastuulla sitten niitä käytätte”

70psi tehoilla sain n. 1.5J (bueno)

50psi tehoilla n.1J (M100)

En säätänyt vielä ollenkaan nozzle dwelliä aseessa (jolla saat optimoitua ilmakulutuksen!) joten tulokset muuttuvat suuntaan ja toiseen testailujen jatkuessa). Tehoja saat nostettua pitemmällä piipulla ja piipun halkaisijaa pienentämällä.

Tässä kohtaa polarstar astuu esiin. saat siitä huomattavasti korkeampia tehoja tehoja irti mutta ilman kulutus on paljon suurempi kuin SMP kanssa(SMP kuluttaa testatusti puolet vähemmän ilmaa kuin vastaava P*). Myös FCU säätäminen huomattavasti monimutkaisempaa. Hyvä vertaus löytyy auton vaihteistoista: Polarstar on manuaalilaatikko ja SMP automaattilaatikko!

Jokainen ase on tosiaan yksilö joille asennus ja säätäminen pitää tehdä erikseen, se mikä on toiminut minulla ei välttämättä toimi sinulla!  Dwellin säätö pitää säätää piipun pituutesi mukaan, tämä vaikuttaa suoraan ilman kulutukseen ja tarkkuuteen!

Ohjeistusta dwellin säätämiseen:

- Ase pitää olla kiinni ilmassa ja ampumakuntoinen

- säädä potentiometri mukana tulleella ruuvimeisselillä kokonaan pois päältä (dwell merkinnällä oleva potikka FCU:lla), ammu pari tyhjää laukausta, ase ampuu todennäköisesti todella huonosti!

- Käännä Dwelliä auki pikkuhiljaa kunnes tarkkuus ja kantama palautuu, tässä kohtaa on buildisi optimaalinen dwell

Tulinopeuden säätäminen on helppoa, käännät vain ROF potikkaa suuntaan ja toiseen niin tulinopeus muuttuu! Itse sain 55 rps irti aseestani jonka varmistin Xcortech 3200 kronolla. Midcappini lopetti syöttämisen 40 jälkeen. Lonexin Flashmag syötti iloisesti loppuun asti.

Muistakaa tarkistaa myös että järjestelmän aligment on kohdillaan. Suuttimen asento hoppia kohde, tämä pitä saada mahdollisimman keskelle jotta saat parhaan suorituskyvyn aseestasi. Pätee myös AEG puolelle!

Alla olevassa kuvassa näkyy kuumaliimamodaus FCU johdoille! Sulattakaa kuumaliimaa johdojen ympärille niin vahvistatte huomattavasti järjestelmän kestävyyttä! Johtoja toki saa uusia mutta miksi turhaan uusia kun saat pienellä niksillä alkuperäisen kestämään paremmin!

FCU YKSIKKÖ

SMP hyöty tulee siitä että siinä lähtönopeuden vaihtelu on 1-2m/s. Tämä näkyy suoraan tarkkuudessa ja kantamassa. Kuten aikaisemmin mainitsin niin minun pehmeä Lonexin kumi toimi erinomaisesti kertatulella ammuttaessa mutta sarjatulella laukaukset levisivät koska kumi ei kerennyt palautumaan tarpeeksi nopeasti kuulaa vasten. IR-hop tai Flathop kanssa tämä ongelma toki poistuu (laiskuuttani en ole tähän piippuun jaksanut tehdä).

Jo pelkällä tarkkuuspiipulla ja normaalilla kumilla sain tarkkuuden erinomaiseksi. Testiradallamme sain semiteltyä 0.28 kuulat nyrkin kokoiseen kasaan 45 metrin päässä.

Pitempää kantamaa en ole vielä testannut mutta päivittelen tästä myöhemmin lisää.

Tässä buildissa ei mitään erityisiä modeja ollut hoppipuolella jotta näin itse puhtaan suorituskyvyn järjestelmästä.

Ehkä suurin etu kaikissa moderneissa HPA järjestelmissä on sen päästämä ääni, tai oikeastaan sen puute kun asennat aseen nokille pätevän vaimentimen.

Empiirisien testauksien pohjalta (VSS peleissä Häämäen pelipaikalla) aseen käyntiääni häviää kuusikossa viiden metrin jälkeen. Normaalissa metsässä / pajukossa 9m jälkeen. Joten voit rauhassa ammuskella porukkaa piilosta ja he kuulevat ainoastaan vain kuulien rapinan itseään vasten tai oksiin ja puihin.

SMP on huomattavasti hiljaisempi kuin oma Polarstarini oli. (Normi poppet, punainen M4 suutin)

Firebasen rigini!

Yhteenveto

Hienoin juttu Wolverinen SMP kitissä on sen yksinkertaisuus, hintalaatusuhde on parempi kuin kilpailijoilla ellet nimenomaan tahdo DMR / Korkeatehoista buildia. SMP etuna on myös parempi yhteensopivuus eri aseiden kanssa ja sen vaihdettavuus asejärjestelmästä toiseen.

Myönnän että HPA laitteiston kanssa harmistus on tankkia ja letku jota joudut sitten kuljettamaan mukana. Itseä tämä ei juurikaan häiritse, voit letkun jemmata hyvin hihnasi kautta pois tieltä. Markkinoilla on myös tukkeja joihinka saat pienen pullon sisälle jolloin tarve ulkoiselle tankille häviää.

Teknisellä puolella huoltovapaus on ehdotonta plussaa, valmistaja suosittelee suuttimen rasvausta tietyn väliajoin, tämä on pieni vaiva siihen ettei tarvitse pelätä rikkoutuvia mekaanisia osia rataslaatikon sisällä.

SMP ei kuitenkaan ole mikään automaattinen NOSCOPE360AIMBOT mitä jotkut luulevat, saat aeg:n ampumaan aivan samanlailla mutta sen huomattavasti kalliimpaa, äänekkäämpää ja vaikeampaa. Tarkkuus tulee tasaisista lähdöistä, käytetystä kuulasta, hoppijärjestelmästäsi, piipustasi ja ilmatiiveydestä! SMP toki auttaa tässä antamalla tasaisemmat lähdöt kuin AEG järjestelmä.

Polarstarin ja SMP omistaneena oma kuppini kallistuu SMP puolelle sen helppouden puolesta. Itse en juurikaan välitä erityisesti tarkka-ammunnasta ja DMR toiminnasta joten en tarvitse yksityiskohtaisia säätöjä mitä Polarstar taas tarjoaa.

Säästö vrt. AEG?

Sokol heitti erinomaisen kysymyksen kustannussäästöstä verrattaessa sähkötoimiseen koneistoon.

Alta löytyy vastaukseni hieman muokattuna:

"Viittaus tuleekin oikeastaan siitä että jos lähtisit kasaamaan pyssyä/pyssyjä sähköpuolella jotka olisivat lähellä mekaanista luotettavuutta niin jo pelkkä osakustannus tulisi huomattavan korkeaksi (Siegetekin ratastasta, BTC Spectreä, yms. hifiosaa) ja siihen päälle se että näitä bokseja melkein pitäisi olla kaksi (tai jopa kolmekin) jotta saat eri lähtönopeudet käyttöösi. Siinä kohtaa kustannus onkin jo tähtitieteellinen. Nuo boksit joissa on pikajousenvaihto eivät ole vielä nykyään järkeviä vaihtoehtoja valitettavasti kunnon virityksille :(

Jos osaa itse tehdä tarvittavat työt (linjalla luotettavan DSG buildin rakentaminen) niin säästät ison summan jo työkustannuksina. Ihan perusnaapurinjaska ei saa sähkökoneistoa oikeasti kovin luotettavaksi joten homman melkolailla täytyy tehdä ammamies -> maksaa taas.

Suurin kustannusetu tulee tosiaan siinä että et tarvitse useita eri koneistoja eri käyttötarkoituksiin vaan saat tällä yhdellä asetuksia muuttamalla hoidettua ne kaikki!"

Yhteistyökumppanit