Action Air
×

Error

mod_jfusion_activity: Could not connect to MySQL.Teksti ja kuvat: Mika Vuolle

Action Air eli 6 mm airsoft-pistooleilla ammuttava practical on lisännyt voimakkaasti suosiotaan myös Suomessa. Maailmalla se on jo iso laji, ja kasvaa jatkuvasti myös meillä. Lajin etuina ovat ruutiammuntaan verrattuna sen helppous, mahdollisuus järjestää harjoituksia ja kilpailuja sisätiloissa sekä edullisuus. Luonteeltaan Action Air on 90-prosenttisesti samanlaista kuin perinteinen ruutipistooleilla ammuttava IPSC – suurimpina eroina lyhyemmät ampumaetäisyydet ja rekyylin vähäisyydestä johtuva ammunnan nopeampi tempo.


Action Airilla on Aasiassa pidemmät perinteet. Kansainvälisiä kisaajia niin Aasiasta kuin Euroopasta on osallistunut Suomessa järjestettyihin kisoihin.

Yhteneväisyyksistään huolimatta Action Air on selvästi oma lajinsa. Pelkillä ruutipuolen IPSC-opeilla ei lajissa välttämättä menesty, koska kaluston tuntemus ja sen hallinta ovat tärkeä osa lajia. Lisäksi lajin vauhdikkuus tuo siihen hieman erilaisia haasteita kuin ruuti-practicalissa.

Aloittelijan kannattaa tietenkin ensi töikseen ottaa yhteyttä lajia harrastavaan ampumaseuraan. Sieltä saa taatusti neuvoja, vinkkejä ja kerrotaan kuinka lähteä liikkeelle. Action Air on Suomen Ampumaurheiliiton ja kansainvälisen IPSC-järjestön alainen virallinen urheilulaji, joten sen harrastaminen lasketaan eduksi myös luvanvaraisia ampuma-aseita hankkiessa, ja se onkin mitä parhain tie kehittyä ampujaksi toiminnallisissa ampumalajeissa. Lajissa järjestetään vuosittain Suomen mestaruuskilpailut.

IPSC:n harrastajallekin siirtyminen Action Airiin on uusi juttu, sillä vaikka lajissa käytetyt 6 mm muovikuulaa ampuvat kaasurekyylitoimiset pistoolit ovat ulkomuodoltaan ruutipistooleita vastaavia, on niiden käytössä monia spesialiteetteja. Aseiden toiminta, kuulien käyttäytyminen ja käytettyjen kaasujen tuntemus vaativat perehtymistä, mikäli mielii menestyä lajissa.

GBB (Gas Blow Back) -pistoolit näyttävät, tuntuvat ja toimivat suurimmalta osin samoin kuin oikeat ruutipuolen pistoolit.


Aika ja osumat ratkaisevat


Kuvassa Action Air -pahvitauluja sekä kaatuva peltitaulu eli ns. mini-popper. 

Action Airin taulut ovat 60-prosenttiseksi piennettyjä IPSC-pahvitauluja tai kaatuvia peltitauluja, ns. mini-poppereita. Lisäksi jokainen osuus päätetään ampumalla viimeinen laukaus ns. stoppipeltiin, joka pysäyttää lähtömerkistä käynnistyneen kellon.

Action Airissa pyritään ampumaan mahdollisimman hyviä osumia mahdollisimman nopeasti. Tuloslaskentana on comstock count eli saadut osumapisteet jaetaan käytetyllä ajalla. Radat eli ”staget” ovat aina erilaisia ja vaativat ampujalta ripeää liikkumista, kurotteluja, aseen hallintaa molemmilla käsillä ja oikeanlaista taktiikkaa.

Verrattuna muihin ampumaurheilulajeihin practicalissa korostuu juuri ampujalta vaadittavien taitojen monipuolisuus. Lajin periaatteiden mukaisesti pitää pystyä ampumaan tarkasti, nopeasti ja voimaa käyttäen.


Action Airissa ampujan taitojen monipuolisuus korostuu.

Turvallisuus aina etusijalla

Koska practicalissa liikutaan ripeästi ja toimitaan ampuma-aseiden kanssa, korostuu turvallisuuden merkitys. Se on lajissa aina etusijalla. Tämä pätee myös Action Airiin. Kilpailuihin osallistuakseen ampujan on kuuluttava johonkin Suomen Ampumaurheiluliiton alaiseen ampumaseuraan ja suoritettava lajin säännöt ja turvallisuusmääräykset sekä aseenkäsittelyä sisältävä turvallisen ampujan kurssi. Kilpailijalla tulee lisäksi olla SAL:n kilpailulisenssi.

Kovin suuria kustannuksia edellämainittu ei tuota, mutta muutaman päivän vaivannäköä kuitenkin. TA-kursseja järjestetään sekä pelkästään Action Airissa että ruutipuolella (siellä tosin IPSC-peruskurssi nimellä), jolloin turvallisen ampujan status oikeuttaa osallistumaan kaikkiin practical-lajeihin.

Ottamalla yhteyttä practicalia harrastaviin ampumaseuroihin saa varmasti ohjeita ja neuvoja siitä, miten lajiin pääsee mukaan.


Suoritusta valvoo aina koulutettu tuomari, joka tulkkaa osumat tauluista.

Luota laatumerkkeihin


Näin vähän tarvitset hyvään aloittajan pakettiin!

Aloittajan pakettiin tarvitaan kaasurekyylitoiminen (Gas Blowback – GBB) pistooli, vyö, kotelo, pari lipastaskua ja pari varalipasta. Lisäksi tarvitaan kaasua, kuulia ja silikoniöljyä, jota käytetään aseen ja lippaiden voiteluun. Rahaa kaiken tämän hankintaan on syytä varata 500 euroa. Silloin ei joudu tinkimään kaikesta.

Rigiksi muovikuulakäytössä kelpaa hyvin aluksi jokin edullinen Aasiassa valmistettu Action Air -paketti, jollainen maksaa alle 150 euroa. Ruutipistooliampuja voi välttyä vyön, lipastaskujen ja pistoolikotelon hankinnalta mikäli hankkii ruutipistooliaan vastaavan mallisen muovikuulapistoolin.


Erityisesti Action Air/IPSC -ammuntaa varten tehty "pistoolikotelo".

Airsoft-käyttöön kehitetyistä muovikuulapistooleista kaikki eivät sovellu urheilukäyttöön, vaikka päälle päin siltä näyttäisikin. Monet pistoolit eivät toimi luotettavasti nopeatempoisessa ammunnassa. Lisäksi aseiden kestävyydessä on suuria eroja. Airsoftissa laukausmäärät sivuaseena olevalla pistoolilla jäävät yleensä melko pieniksi, mutta practicalia tosissaan harjoitteleva ampuu kymmeniä tuhansia laukauksia vuodessa. Silloin on syytä pohtia myös aseen kestävyyttä.

Kilpailussa aseluokkia eli divisioonia on neljä. Open-luokassa ovat sallittuja optiset tähtäimet ja kompensaattorit. Standard-luokassa asetta saa vapaasti rakennella, mutta rajoituksena ovat avotähtäimet ja aseen mahtuminen 225x150x45 mm kokoiseen mittalaatikkoon. Production-luokka on ns. palveluspistooliluokka, jossa pistooli pitää olla varustettu kaksitoimisella laukaisukoneistolla eikä sitä saa muunnella. Classic-luokassa lippaaseen saa ladata vain 10 kuulaa ja se on rajoitettu practicalin perinteitä kunnioittaen vain Colt M1911 -mallisille pistooleille.


Open-luokkaan tuunattu Hi-Capa.

Aloittelijan on varminta luottaa laatumerkkeihin: Tokyo Marui, WE ja joissakin tapauksissa KJW. Jos haluaa helpon ja varman aloituksen, kannattaa hankkia Tokyo Marui Hi-Capa, jolla pärjää suoraan paketista otettuna standard-luokassa. Hi-Capa on osoittautunut varmatoimiseksi ja riittävän tarkaksi lajiin. On makuasia, haluaako sitten 4.3-version vai 5.1-version.

Open-luokkaan Hi-Capa on lähes ainoa järkevä valinta, sillä siihen on saatavana eniten luokassa tarvittavia viritysosia ja varusteita. Edullisin vaihtoehto aloittaa open-luokka on hankkia WE XDM IPSC -malli, joka vaatii vain punapistetähtäimen ja jalan. Silläkin pärjää aluksi. Action Airiin edulliset airsoft-käyttöön tarkoitetut punapistetähtäimet ovat riittävän hyviä, ainakin aluksi.

Production-luokkaan hyviä asevalintoja ovat Tokyo Marui HK 45, USP, SW M&P 9, Glock 17 ja XDM. Myös WE:n XDM-malli on melko luotettava. Mikäli on mielistynyt CZ-pistooleihin, paras vaihtoehto on KJW KP 09.

Jos raha ei ole este, kannattaa hankkia kaksi samanlaista pistoolia. Toinen harjoituskäyttöön ja toinen vara-aseeksi, jota käytetään myös kilpailuissa. Kahden samanlaisen pistoolin ansiosta aloittelijan on helpompi selvittää mahdollisia toimintaongelmia aseita ja niiden osien toimintoja vertailemalla.

Kunnon kuulat ja kaasut

Kuulien suhteen kannattaa unohtaa halpahallien tuotteet, jotka toimivat sitä huonommin mitä laadukkaampi ase on kysymyksessä. Niillä ampuu aina turhauttavia kärpäsiä. Hyviä kuulamerkkejä ovat esimerkiksi G&G ja Guarder. Kuulien sopivat painoluokat action airiin ovat 0,25 g ja 0,28 g. Niillä riittää teho, tarkkuus ja kantama.

Ampumaetäisyydet Action Airissa ovat tavallisesti 1-15 metriä. Lajin aloittamiseen riittää tarkkuus silloin kun pistooli ampuu 10 metrin etäisyydeltä varmasti Mini-IPSC-taulun A-osuma-alueelle, jonka leveys on 10 cm. Esimerkiksi Tokyo Maruin pistoolit täyttävät tämän vaatimuksen vaivatta, pystyen useimmiten puolta parempaan käyntiin.

Käytettävän kaasun pitää myös olla oikeanlaista. Tokyo Maruin muoviluistisiin sopivia kaasuja ovat esimerkiksi APS3 ja Smart, jotka miedompina eivät riko muovista luistia. Metalliluistisissa pistooleissa on yleensä syytä käyttää tehokkaampaa Green Gasia, mutta Smart toimii niissäkin hienosti.

Hiilidioksiditoimiset pistoolit kannattaa unohtaa kilpailukäyttöä ajatellen. Hiilidioksidikapseleista kun ei koskaan tiedä, koska niistä loppuu puhti. Jos joutuu vaihtamaan joka stagelle uuden kapselin, muodostuu homma tarpeettoman hintavaksi. Harjoituskäytössä CO2-kapseleilla toimivat pistoolit toki ajavat asiansa.

Huolehdi huollosta

Kaasurekyylitoimiset muovikuulapistoolit vaativat paljon huoltoa. Ne on syytä pitää puhtaana ja niitä sekä myös lippaiden venttiileitä ja tiivisteitä tulee voidella silikoniöljyllä säännöllisesti. Koska kaupan hyllyltä hankittavat muovikuulapistoolit ovat yleensä muovia ja kevytmetallia, on syytä hankkia pieni varaosapaketti, joka sisältää tärkeimmät tarvittavat osat, kuten lataussuuttimen (loading muzzle/nozzle), männänpään (piston head), tiivisteitä ja jousia. Lisäksi monissa pistoolimalleissa on jokin tietty heikko kohta tai osa, jonka hajoamiseen on syytä varautua. Se voi olla vaikkapa liipaisintanko tai lataussuutin.

Mahdollisia toimintahäiriöiden syitä on useita ja vianetsintä ottaa enemmän aikaa kuin ruutiaseissa. Mikäli aseen tarkkuus on huono, syy voi olla huonolaatuisissa kuulissa, väärin säädetyssä tai hajonneessa hoppikumissa tai vuotavissa tiivisteissä, jotka voivat sijaita niin lippaassa kuin luistin sisällä olevassa kaasumäntäyksikössäkin. Syöttöhäiriöt liittyvät yleensä lippaan syöttöhuuliin tai aseen luistissa olevaan muoviseen lataussuuttimeen.

Eräs kriittinen kohta on lataussuuttimen palautusjousi, joka voi vääntyä helposti ja estää tällöin suuttimen sujuvan palautumisen taka-asentoon. Tarkkuus- ja toimintaongelmia voi tulla myös jos lippaan venttileissä esiintyy toimintahäiriöitä, jotka estävät tasaisen kaasunvirtauksen laukauksen aikana.

Halpaa harjoitteluaEräs ampujan suurista hyveistä on kärsivällisyys. Sitä vaaditaan toisinaan Action Air -kaluston kanssa, sillä pistoolien saaminen luotettaviksi voi viedä aikaa. Lopulta, kun aloittaja on perehtynyt aiheeseen, kärsivällisyys palkitaan ja luvassa on huolettomia ja halpoja laukauksia.

Ruutiampujalle muovikuulapistoolin hankkiminen tarjoaa monia etuja. Autotalli- ja sisäharjoittelun ansiosta laukausmäärät voi nostaa ilman suuria budjettiongelmia aivan uudelle tasolle. Samalla kausi muuttuu puolivuotisesta ympärivuotiseksi – niin harjoittelun kuin kilpailemisenkin suhteen.

Airsoftaajalle Action Air puolestaan mahdollistaa urheilullisemman lajin tutulla kalustolla. Monilla Action Air -harrastajista onkin airsoft-taustaa ja se on selvästi eduksi lajia aloittaessa.

Action Airin säännöt ja lisää tietoa lajista:

Action Air Finland -yhteisö

Action Air -ammuntaa harrastavia ampumaseuroja:

Nokian Seudun Ampujat ry

Loimaan Laukojat ry

Kouvolan Metsästys- ja Ampumaseuran Practical-jaosto

Rauman Seudun Urheiluampujat ry

Satakunnan Ampujat ry

Karkkilan Ampujat ry

Ei muuta kuin aloittamaan!


Yhteistyökumppanit