Etusivu

Uutiset

Suomalainen airsoft, mihin olet menossa?

Maamme airsoftin harrastaminen täyttää virallisesti jo useita vuosikymmeniä. Ensimmäiset kuula-aseet saapuivat maahamme 1990-luvulla ja taloudellisen nousukauden alettua kiinnostus lajia kohtaan kasvoi 2000-luvulle tultaessa. Suomalaisen airsoftin historiaa tarkasteltaessa lajimme huippuvuodet ovat olleet 2000-luvun alussa aina 2010-luvulle asti. Nyt elämme yhdistystoiminnan kannalta eräänlaista suvantovaihetta, miten tähän on siis tultu?

Lue lisää...

Uusi T-liitin akuille

Kuinka moni on kiroillut muuten hyvien, mutta hankalasti irtoavien T-liittimien kanssa? Hep täällä! Mahonen esittelee Ratashaka blogissaan uudelleen muotoillut T-liittimet ja me jaemme mielellämme tätä ilosanomaa muullekin maailmalle.

Tradetechiltä uusi artikkeli kaasuaseiden lippaiden hoidosta

Tradesoft oy  on tuottanut taas uuden mainion artikkelin Tradetech -airsoftietokantaan, jonka olemme lisänneet sivuillemme. Vaikka ulkona ei vielä olekaan täysin sopivat kelit kaasuaseille, voi muutamassa sisäpelipaikassa ympäri Suomea tai vaikka kotiharjoittelussa niitä käyttää. Jokatapauksessa omat pelivehkeet kannattaa huoltaa talvisäilytyksen jälkeen ennen kesäkauden alkua! Voit lukea artikkelin tästä linkistä suoraan Tradetechin sivuilta.

Tradetech blogin lisääminen osaksi sivustoa

Airedi ry ja Tradesoft oy ovat sopineet yhteistyöstä Tradetech airsoft-tietokannan mainostamisesta sivustomme kautta. Näin laajennamme Airedi.fi sivuston tarkoitusta laajana tietopankkina niin uusille kuin vanhemmille harrastajille. Tradetech tulee täydentämään erinomaisesti aikaisemmin jakamaamme Ratashaka –blogia. Otamme jatkossakin vastaan laadukkaita artikkeleita ja blogeja eri harrastajilta, omien kirjoitustemme lisäksi. Näitä omia tuotoksia saamme toivon mukaan tehtyä taas kevään mittaan talven hiljaiselon jälkeen. Päivitimme samalla Ratashaka -blogin ajantasalle.

Airsoftin edistämis- ja tukiyhdityksen kanta sarjatuli- ja puoliautomaattiaseiden ja niitä muistuttavien replikoiden kieltämiseen ja rajoittamiseen

Airsoftin edistämis- ja tukiyhdistys katsoo, että suunnitteilla olevan Euroopan Unionin komission esityksen uudeksi direktiiviksi (91/477/ETY ja 2008/51/EC) ei saa rajoittaa asejäljennöksien hallussapitoa, myyntiä tai luvanvaraisuutta millään tasolla.

Lue lisää...
×

Error

mod_jfusion_activity: Could not connect to MySQL.

Sivusto

Mikä on Airedi ry ja Airedi.fi? Ja mitä ne tekevät?
Ketkä pyörittävät Airedi ry:tä ja Airedi.fi:tä?
Kuinka voin tukea toimintaa, ketkä sitä tukevat?
Miten voin mainostaa sivuillanne?


Näihin kysymyksiin vastaamme seuraavien artikkelien avulla. Lisäkysymyksiä voi laittaa  


 • Airedi on lyhenne Airsoftin edistämis- ja tukiyhdistys ry:stä, joka pyörittää Airedi.fi sivustoa. Tarkoituksemme on olla suomalaisen Airsoftin edustusjärjestö ja kaikki yhteenkokoava taho. Artikkelissa kerromme yhdistyksen rakenteesta ja miten siihen voivat yritykset ja yhdistykset liittyä.


 • Airedi.fi on suomalaisen Airsoftin tietopankki, jonne keräämme materiaalia eri lähteistä sekä tuotamme sitä itse. Jos sinulla on vinkki hyvästä sivusta tai omaa materiaalia käyttöömme, kerro siitä meille

 • Keräämme mm. tilastoja suomalaisesta airsoftista ja niiden tulokset on luettavissa tulospalvelustamme.


 • Yhdistyksemme hallitus ja toimihenkilöt koostuvat kokeneista yhdistysaktiiveista ympäri Suomea. Voit tutustua heihin Airedi ry hallitus ja työryhmät -sivulla. Emme vielä aktiivisesti rekrytoi uusia henkilöitä mukaan toimintaan, mutta viimeistään vuonna 2016 toivomme näkevämme uusia nimiä toiminnassa mukana! Jos kiinnostaa, niin ota yhteyttä

 • Yhdistyksemme jäseniä voivat olla yhdistystykset tai yritykset. Toimintamme tukijat löydät täältä.

 • Tarjoamme jäsenillemme sekä ulkopuolisille mainostilaa sivuillamme. Niistä tarkemmat tiedot mainostajille -sivulla.

 • Yhdistyksemme toimintaa ohjaavat Airedi ry viralliset säännöt. Tärkein asia on, että päätöksemme eivät sido jäsenyhdistyksiä/-yrityksiä vaan ovat suosituksia.
WORK IN PROGRESS 10.8.2015

Mitä tehdä AEG:lle nykyaikana jotta sen saa toimimaan luotettavasti ja pitkään. Mitä ovat nämä "nykymodit" mistä kaikki puhuvat?


Teen tässä artikkelissa esimerkin mitä yleisesti teen pyssyille joille tehdään ns. koko käsittely. En jokaista prosessia rupea esittelemään kädestä pitäen miten se tehdään (esim. shimmitys jne.) koska niihin on netti täynnä päteviä ohjeita (voisin kerätä tänne vaikka linkkejä).

Avaan tekstillä miksi jokin asia tehdään ja kuvilla miten sen olen toteuttanut. Tässä artikkelissa käsitellään yleisiä modeja, ei pitkälle vietyjä hifimodeja, niistä kirjoittelen myöhemmin lisää jos jaksan!

Mainitsen myös mahdollisuuksista mitä aseille on mahdollista tehdä!


Yleisiä päteviä videolinkkejä englanniksi

Rataslaatikon kasaaminen ja purkaminen
Shimmitysvinkkejä aloittelijoille
ShortStroke (männän iskupituuden lyhentäminen)
AoE (kohtauskulman säätäminen)
Hairtrigger video
Hairtrigger ohje perinteiselle liipaisinkoneistolle!
DSG (jos tahdot paljon tulinopeutta niin tuplasektorirattaalla onnistuu)
- Ei paras video mutta selitetään homman nimi!


Koneiston modit:
 • AoE Sorbolla (tai vastaavalla) *
 • Vahvistusviilaukset sylinteri-ikkunaan *
 • Shimmitys bevelin kautta *
 • suutinlevyn modaus
 • männänpään modaus
 • suuttimen liimaaminen
 • 14AWG johdotukset + MOSFET + DEANS
 • Neodyymi-vääntömoottorin asennus *
 • männän liukumisen modaus
 • männän kevennys
 • uudelleen rasvaus (oikea-oppisesti) *
 • alennusrattaan alle liukulaakeri (AINA!!) ***
 • Suuttimen keskittäimen sisäpiippuun nähden

Ulos:
 • hoppikumi
 • hopille uusi jousi *
 • mechan ja suuttimen keskittäminen hoppiin nähden
 • velctroa lipaskuiluun
 • velctroa bufferituubin ja tukin väliin (poistaa klapin)

Merkkasin tähdellä * tärkeimmät asiat jotka pitäisi tehdä kaikkiin pyssyin lähtökohtaisesti!


Rataslaatikon kuoret ja laakerit
liukulaakeri aina spurrin alle!


Nykyaikaiset laadukkaammat V2 boksit rupeavat olemaan melko kestäviä mutta näistä vinkeistä on aina hyötyä!Rataslaatikon kuorista tärkeää on pyöristää sylinteriaukon etummaiset kulmat. Pelkkä ulkokulma ei riitä vaan pyöristä myös ns. sisäpuolelta kaikki 90 asteiset kulmat pois!

Ohje sylinteri-ikkunan kulmien pyöristämiseen

Alennusrattaan / SPUR alle AINA liukulaakeri! Yllä olevasta kuvasta näet että keskimmäisen rattaan "alle" on laitettu kiinteä laakeri kun muualla on kuulalaakerit!
Laakerit olisi hyvä liimata / epoxoida paikoilleen varsinkin jos rakennat vähän isommalla tulinopeudella varustettua pyssyä. Helpottaa shimmitystä ja laakerit eivät pääse pyörimään rattaiden akseleiden mukana(täten ehkäisee boksin kuorien kulumista!).

Voit kiilloittaa myös rataslaatiko sisäpuolelta liukupinnat eri metodein. Mitä vähemmän kitkaa kuorissa on sitä parempi se on taas liikkuville osille! Itse olen käyttänäyt asteittain santapapereita karheasta hienoon ja lopuksia dremelin kiillotuslaikoilla viimeistellyt!

Kiillottaa voit niin männän liuku"kaiteet", sylinterin, jne.

Hifistelijöille löytyy ultimaattinen voitelutapa: kuivavoitelu
liukupintojen kiillotus
sylinterin kiillotus
RetroArmsin erinomaisia cnc-alumiinibokseja!

Rasvaukseen voit käyttää esim. Lonexin tai G&P rasvasettejä! Muuten nyrkkisääntönä rasva ei saa olla juoksettuvaa, ei liian jäykkää eikä sitkoista!

Itselläni on käytössä Sylinterille SuperLuben PTFE rasvaa ja rattaille eri valmistahien MoS-vaseliiniä. Laakereille PTFE öljyä.


kiilloitettu mäntäura, LAINAKUVARATTAAT JA SHIMMITYS

Shimmitys-ohje perinteiseen
Video-ohje ns. bevelin kautta shimmittämiseen (paras lopputulos)
ohje 3
Shimmitys on myös oma taiteenlajinsa, se on hyvä hoitaa hyvin ja iso osa aseiden koneistojen rikkoutumisista johtuu huonosta shimmityksestä. Kun shimmitys on kunnossa niin koneisto ei rasitu ylimääräistä ja elämä on onnekasta!Hyvän shimmityksen tunnistaa jo nätistä äänestä jolloin sähköistä ininää ei ole (vakioMaruit on aika hyvä esimerkki)!


Itse suosittelen SHS shimmejä, hintalaatu kohdillaan ja eri kokoiset shimmit on muotoiltu havainnoinnin helpottamiseksi!Muista aina ruuvilukita pienet ruuvit rattaissa jos valmistaja käyttää sellaisia. Esimerkkinä SHS ja ZCI rattaat!

Muistakaa rasvata myös akselit ja juoksevampaa öljyä kuulalaakereille!!Siegetekin erinomaisia rattaita! Nää on ns. parhaita mitä saa!


suutinlevy
Suutinlevy on hyvä olla taipuisaa materiaalia. SHS tekee erinomaisia suutinlevyjä ja auttavat jopa useasti syöttämisen kanssa! Koittakaa välttää kirkkaita läpinäkyviä suutinlevyjä! ACM pyssyissä usein on nylonisia jotka ovat varsin päteviä.

Poista kaksi nykämää jousen vierestä. Jousi ottaa niihin vain turhaan kiinni ja voi aiheuttaa ongelmia syöttämisessä!


modattu suutinlevy V2

Kulman hiominen suoremmaksi
Jos haluat parantaa ilmatiiveyttä suuttimen ja hopin välillä tai tahdot keskittää hieman paremmin suuttimen niin voit viilata hieman suutinlevyn etuosasta yllä olevan kuvan mukaisesti. Usein vanhat suutinlevyt ovat joko taipuneet taaksepäin tai tullut tehtaalta niin. Voit hieman taivuttaa (lämmitä kulmaa ensin) L-kulmaa suoremmaksi tai taas viilailla varoen!Voit myös liimata suuttimen kiinni suutinlevyyn. Puhdistus ja pieni tippa hyvää pikaliimaa ajaa asiansa. Älä kuitenkaan liimaa suutinta aivan pohjaan asti suutinlevyssä koska tällöin väli sylinterinseinän ja sylinteri/suutinpuken välillä on liian kapea ja tästä aiheutuu jumi. Tarkista ensin syvyys kasaamalla sylinterikokonaisuus ja aseta kaikki boksiin paikoilleen!KOHTAUSKULMA JA SORBO
Lähtökohtaisesti on hyvä liimata metallihampaat kiinni männän runkoon joko hyvällä pikaliimalla tai epoxilla. Itse käytän mäntiä joissa on kokonaan metallihampaat. Voit myös käyttää mäntiä joissa osa hampaista on muovia / muuta materiaalia. Tällöin mäntä toimii ns. sulakkeena säästäen muuta koneistoa vian sattuessa.Perus AEG:ssä kevyt mäntä on rok ja pop, massaa tarvitaan kun tahdot ampua raskaampaa kuulaa pitemmästä piipusta.

Joule Creep niin saat tietää enempi!

Tähän liittyy myös sylinterin tilavuuden sovittaminen!

Nopean tulinopeuden omaavissa aseissa on hyvä käyttää myös kevyttä mäntää + männänpäätä jotta sykli kerkeää menemään loppuun ennen rattaiden uutta kierrosta. Tämä ilmenee sillä että männän takapään hampaat ovat kulunueet!Kun laitat sorbothanea aseeseesi niin muista laajentaa suutinaukon reikä sorbolta tarpeeksi suureksi. Tällöin ilmavirta ei pääse häiriintymään ja aiheuta hassuja heittoja lähtönopeuksissa!
Alkuperäinen artikkeli aiheesta löytyy täältä:

linkki
Kohtauskulma on elintärkeää säätää kohdalleen. Tämä kasvattaa dramaattisesti männän elin-ikää ja yleistä toimivuutta.Kuvissa näkyy 70D Sorbothanea sylinterinpäässä.(n. 3mm matto)

Muista käyttää hyvää pikaliimaa ja anna sorbon kuivua vaikka yön yli. Karhenna sylinterinpään oma matto ja puhdista se kunnolla! Leikkasin sopivan palan isosta matosta ja asetin paikoilleen esivalmistelujen jälkeen.

Kohtauskulman korjaamiseen voit käyttää niin iskunvaimennusmateriaalia sorbothanea (70D vahvuus) tai esim. prikkoja männänpään ja männän välissä.

Mäntä ja männänpääModaamaton hammasrivistö


Modattu hammasrivistö
Hammasräkistä poistetaan 1,5 ns. ensimäistä pikkuhammasta jottei sektoriratas ota niihin kiinni ja aiheuta vikaa!LUE LINKIN ARTIKKELI AOE:STÄ

Oikeanlainen kulma

Männänpään reikien suurentaminen

männänpään laakerit
Suositeltuja männänpäitä
Muista käyttää aina portattua männänpäätä. Joissain männänpäissä on jäänyt mm. työstöpuruja tai reiät ovat turhan pienet. Tällöin vaikka viila kouraan ja suurenna aukkoja. Pieni vaikutus tasaisempiin lähtöihin!

Jos sinulla on laakeroitu jousenohjain niin voit jättää männänpäältä laakeroinnin pois. Siellä olisi kuitenkin hyvä olla joku pieni prikka estävämässä kuluminen jonka jousen pää voi aiheuttaa muovia vasten! Muista käyttää ruuvilukitetta aina männänpään ruuvin kanssa!Tarkista että männänpään ja metalliräkin väliin ei jää rakoa. Tämä on tärkeää, räkki pääsee tällöin liikkumaan vaikka se olisi liimattu = PAHA!HS buildeissa en suosittele Alumiinisiä männänpäitä, SHS, Prometheus ja Lonex POM männänpäät ovat erinomaisia!

Voit myös keventää mäntää jos tahdot. Hyöty olennainen vasta mm. DSG ja SSGHS buildeissa!

ILMATIIVEYSOSAT
Sylinteri, suutin, sylinterinpää
ilmatiiveysartikkeli
Laadukkaissa vakiopyssyissä nämä osat olevat melko laadukkaita nykyään. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä että sylinterinpää ei kuulu heilua tai liikkua paikoillaan.

Vakiosyltyn voi aina kiillottaa tai voit hankkia blingbling teräksisen! Sovita aina piipun pituuteen sylinterintilavuus!Itse olen suosinut SHS ja GP osia, muutkin käy!SHS suutin on ollut erinomainen koska se on n. 0,5mm pitempi kuin keskimääräiset vakiosuuttimet. AirsoftPron tupla-orenkaalla olevat suuttimet ovat myös erinomaisia.Mitä vähemmän heilumista suuttimella on ollessa sen etu-asennossa, sitä parempi tarkkuus ja laukaustasaisuus saadaan aikaan! (kts. testauskuva)Voit lisätä putkiemiehenteippiä / kierreteippiä / teflonteippiä sylinterin ja sylinterinpään väliin saadaksesi maksimaalisen tiiveyden ja jämäkkyyden!


Oikea-oppinen tapa kokeilla ilmatiiveyttä
lippaat
Suurinosa syöttöhäiriöistä johtuu huonoista lippaista tai kuulista!

työntäjien modaus LUE

Muista huoltaa lippaasi vähän väliä!

Lipaskuiluun voit liimata palan velctroa (tarranauhaa) jos lippaasi heiluvat enemmän kuin tykkäät!Hyväksi todettuja lippaita:

Lonex FlashMag
MAG 190 Midcap
CYMA 140/150 Midcap
PTS Midcapit
ARES AMOBEA Midcapit
Marui Regut
G&G Midcapit
HexMag midcapit yms.
Pelien välissä lippaita ei tarvitse tyhjentää, jousi ei tästä kuolleennu! (ELLET OLE TUNKENUT AIVAN PIRIPINTAAN LIPASTA!)

Sähköt ja MOSFET
LAINAKUVA
LAINAKUVA
MOSFET ASENNUS VIDEO 1
perus johdotusten uusiminen
Sähkö-osat ovat aseen verisuonet ja joissain tapauksissa aivot. Jos näissä on häikkää niin koko järjestelmä ei toimi! Halvemmat vakiopyssyt toimitetaan nykyään 18 / 20 AWG johdoilla jotka vakiokäytössä ovat aivan riittävät. Suosittelen kuitenkin päivittämään johdotukset 14 / 16 AWG johdotuksiin jolloin hyötysuhde paranee huomattavasti. Akkukesto, koneiston toiminta yms. paranee!

!!!! Suosittelen lähtökohtaisesti myös lisäämään aseeseen mosfetin:

Perinteinen sähkökopiiri on hyvin yksinkertainen mekaanisella kytkimellä varustettu piiri jossa liipasinta vedettäessä sähkö pääsee virtaamaan laukaisten moottorin avulla aseen! (tadaa!) Tässä ongelmana on että varsinkin käytettäessä tehokkaampia akkuja rupeaa kytkinpinnat tummumaan aiheuttaen enemmän resistanssia tai kokonaan palaneet

Perus MOSFET (ohjeet DIY fettiin) ns. ohittaa perinteisen liipaisinkoneiston ja ottaa enää vain ns. herätevirran vanhoilta kytkinpinnoilta. Markkinoilta löytyy sitten fettejä joilla saa erityisiä ominaisuuksia kuten: hiusliipaisun, esivirityksen, automaattisulakkeen, pursketulen, kertatuliominaisuuden jne. mutta näistä joutuu maksamaan jo n. 100e+Netistä löytyy tarkempia sepostuksia kyseiseen aiheeseen, tässä pikakurssi!

HOX! Isot liitokset (Deansit yms. liittimet) voi vahvistaa kuumaliimalla! HOX!

Nykyään suurimmat valmistajat rupeavat toimittamaan jopa sportline mallejaankin valmiiksi mosfettien kera jota pidän erinomaisena kehityssuuntana. Ne on hei ihan päteviäkin fettejä peruskäyttäjälle.

Henkilökohtaisesti vihaan silikonipintaisia nuudelijohtoja ja käytän omiassa asennuksissa PTFE-tai ECOWIRE ALPHA johdotuksia, kalliita juu, mut kivoja!

Suosittelen:

BTC Spectre / Chimera
ASCU gen. 3+ / 4 Fettejä
GATE fettejä (varsinkin PiCo Sarjalaisia)


Boksin kasaaminen ja suuttimen keskittäimen

Muutamia vinkkejä boksin kasaamiseen:

Ratashaan jousesta ulostulevää osaa voi hieman taivuttaa ylöspäin (aivan aavistus) niin se pysyy paremmin paikoillaan ja ratashaka ei pomppaa niin helposti pois paikoiltaan
Työnnä ruuvimeisseli jousenohjaimen reiästä sisään ja pidä sitä paikoillaan kun suljet kuoret
Kun olet saanut kuoret paikoilleen niin työnnä mäntä taakse ohuella ruuvimeisselillä ja tarkista liikkuuko se vapaasti paikoillaan
Testaa samalla liikkuuko suutin ja suutinlevy
Kasaa runko järjestyksessä: runkotappi, liipaisinkoneiston-tappi, pistoolikahva (neljä ruuvia mielellään), peräruuvi. Älä kuitenkaan vielä kiristä loppuun asti vaan keskitä boksi!


TÄRKEIN VINKKI:
Suuttimen keskittäminen suhteessa ulkopiippuun

Yksi tärkeimmistä ja olennaisimmista asioista tasaisten lähtöjen, syöttämisen ja tarkkuuden suhteen!Kun olet laittanut boksin paikoilleen ja löysästi ruuvannut kaikki kiinnityspisteet kiinni niin laita upperi paikoilleen ilman hoppia ja sisäpiippua (runkotappi paikoilleen myös).

Ota taskulamppu tai valonlähde ja näytä valoa joko lipaskuilusta tai hylsyportista samalla kun katsot piipunsuulta aseen sisälle. Suuttimen kuuluu olla aivan täysin keskellä sisäpiippua! Pienikin heitto vaikuttaa ilmatiiveyteen ja tarkkuuteen!Korkeutta voit säätää joko lisäämällä materiaalia boksin takaosan ja rungon taakse (tai poistamalla ;) )
Sivuheittoa säädät kiilaamalla boksia esim. ruuvimeisselillä, löysäämällä ruuveja ja kiristämällä uudelleen
Muutama linkki tähänkin aiheeseen:

Polarstar suuttimen keskitys (pätee samat aeg)


Keskitetty suutin
Hoppi ja piippu
Suosittelen teräspiippuja niiden kestävyyden ja massan puolesta. Nykyään kyllä laadukkaiden aseiden vakiopiiputkin rupeavat olemaan mitä mainioimpia ihan peruskäyttöön! Monet proline-aseet toimitetaankin jo 6.04 piipuilla!
Myös monet vakiohopitkin ovat oikein päteviä pienillä modauksilla!

Suurin kompastuskivi tuppaa olemaan hoppikumi mutta se on onneksi halpa ja helppo vaihtaa ihan jokaisen!

Normihopeissa voit käyttää kumien mukana tulevia painajia enkä ole havainnut erityistä hyötyä kaikenmaailman H / X / yms. painajista. Ideaali painaja on tasaisen pehmeä ja suht iso!Vinkkejä:

Kiristä hopin säätörulla ja tarvittaessa lisää shimmi kiristysruuvin alle
Poista muoviosista valureunat
Metalliosista purskeet ja valureunat
Liimaa painaja painajanvarteen
Suosituksia:

Prometheuksen violetti hoppikumi (soft)
Lonex 50 (soft) - hoppikumi
Lonex 70 (hard) - hoppikumi
Prowin CNC M4 hoppiyksikkö


Lisää kantamaa ja tarkkuutta saat seuraavilla hoppitekniikoilla!

R-hop
HS5 kehittämä hoppitekniikka jolla saadaan mukavasti lisäkantamaa ja tarkkuutta!

Minun tekemä asennusohje

Lyhyt oppimäärä:

R - Alkuperäinen, kumimaisesta materiaalista tehty
IR - Kylmemmille keleille tarkoitettu läpikuultava, helpompi asentaa ja paremmat tulokset! Näitä teen itse
ER / EIR - pitempi n. 1cm pituinen pala joka antaa huomattavasti enemmän kontaktia, erittäin pitkiin kantamiin ja varsinkin tarkkuuskivääreihin! Vaatii piipun ikkunan laajentamista ja suht haastava saada kunnolla tehtyä!
Painajaksi joko M-nub (tai vast) tai Flat-painaja. Toimii toki normipainajalla mutta parhaan tuloksen saat näillä
Piipun hoppi-ikkuna täytetään suurella painajapalalla jolloin kuulalle saadaan huomattavasti suurempi kontaktipinta joka pysyy tasaisempana kuin normipainaja. Ei jäädy talvella, antaa tasaisempia tarkkuuksia varsinkin pitemmällä kantamalla.

Mahdollistaa painavempien kuulien käytön ja varsinkin tätä kautta dramaattisen kantaman lisäämisen.

Näitä asennuksia teen mielelläni!

Flat-hop

Yksinkertaisempi hoppitekniikka joka on aivan mainio normi AEG käyttöön! Suorituskyky on lähellä normiärriä.

Amped Airsoft video-ohje

Lyhyesti:

Flat painajan asennus ja flat-modatun kumin käyttäminen
Huono puoli tässä on että jäätyy talvella kuten normihoppi ja kuluu suht nopeasti!Kummassakin tekniikassa käytetään samanlaista hoppikumia: käännä hoppikumi ympäri ja siististi poista vakio painajaharjanne ja reuna joka keskittää kumia piipun kolosessa! Käännä lopuksi takaisin ympäri!

Prowin M4 hoppi
Moottori
Parhaan hyötysuhteen saat koneistota niin että nopeus rattailla ja vääntö moottorilla.

Aikaisemmin pyssyt on toimitettu Ferriitti-moottoreilla mutta nyt pikkuhiljaa valmistajat ovat ruvenneet siirtymään Neoydyymisiin HS ja HT moottoreihin!Moottoreihin voi vaihtaa hiilet niiden kuluessa! Jos tahdot hifistellä ja kärsivällisyys riittää niin juota johdot kiinni moottorin liittimiin!Välillä on myös hyvä puhdistaa moottori läpikotaisin esim. elektroniikan puhdistus-suihkeella! (Muista öljytä laakerit uudestaan tämän jälkeen)SHS Kartioratas on ollut erinomainen, Siegetekin paras!Uuden moottorin voi sisäänajaa! (tuttu rc-moottoripuolelta)


Moottorisuosituksia: (kaikki neodyymi)
Lonex A1, balansoitu moottori
Lonex A2, vääntömoottori
Tienlyn motit
SHS HT
JG Sininen (hidas ja vääntävä)
Akut
Käyttäkää LiPo / LiLo / LiMn yms. moderneja akkuja, pääsääntöisesti LiPo!

7,4V lipo vastaa perinteistä 9,6V akkua, 11,1V akkuja varten joko laadukas moderni vakiopyssy (uudet G&G, Ares Amobea, VFC 2015 mallit, jne.) tai sitten tässä artikkelissa käsiteltäviä modeja! Omalla vastuullanne! :)

Aika on ajanut jo ohi perinteisistä NiCD ja NIMH akuista!
Haluatko nähdä kaikki suomalaiset airsoft-yhdistykset, -yritykset ja -pelialueet isolla kartalla? Katso täältä, SUOMEN AIRSOFT-KARTASTA!

Airedi.fi -portaalin takana toimii suomalainen airsoft-yhdistys, jonka tehtävänä on yhdistää suomalainen harrastajakunta, yhdistykset ja yritykset. Se on nimeltään
AIRSOFTIN EDISTÄMIS- JA TUKIYHDISTYS RY

Seuraavaksi aakkosjärjestyksessä alueittain eri airsoft-yhdistyksiä ja pelejä järjestäviä tahoja sekä Action Air toimintaa harrastavia ampumaseuroja. MUSTALLA tekstillä varustetut ovat Airedi ry jäsenyhdistyksiä.

2014-2016 hallitus:

Puheenjohtaja: Manolis Huuki,
Varapuheenjohtaja: Joel Sariola,
Sihteeri: Niko Liimatta
Hallituksen jäsen: Juho Kokkonen,
Hallituksen jäsen: Sakari Vyyryläinen
Hallituksen jäsen: Joonas Jyrkkä
Hallituksen jäsen: Esa Toivonen 

Työryhmien nykyinen kokoonpano:

Verkkotyöryhmä:
Verkkotyöryhmä ylläpitää ja kehittää Airedi.fi -sivustoa ja -foorumia sekä toteuttaa muiden työryhmien tarvitsemat verkkomateriaalit.

Vetäjä ja sivustovastaava: Juho Kokkonen,
Graafikko: Kasper Ojala 
Sosiaalinen media ja foorumi: Joonas Jyrkkä
Kuulaportti.fi -yhteistyökumppani: Elias Tahvanainen
Jäsen: Sakari Vyyryläinen
Jäsen: Conny Sjöblom

Verkostoitumistyöryhmä:
Verkostoitumistyöryhmä luo kontakteja niin lajin toimijoiden kuin sen ulkopuolisten kanssa sekä vastaa Airedi ry:n tiedotuksesta.

Vetäjä, yritys- ja tiedotusvastaava: Olli Vesakoski,
Yhdistysvastaava: Joel Sariola,
Jäsen: Manolis Huuki,

Sisältötyöryhmä:
Sisältötyöryhmä luo ja julkaisee artikkeleita ja uutisia lajimme parista päätoimittajan ohjaamana. Hänellä on apunaan niin yhdistyksen ja jäsenistön henkilöstöä kuin sen ulkopuolisiakin kirjoittajia.

Vastaava päätoimittaja: Esa Toivonen,
Ratashaka-blogi, yhteistyökumppani: Pekka Mäki-Kuutti
Ja joukko muita suomalaisia vapaaehtoisia, enemmän tai vähemmän vakinaisia, kirjoittajia.

Henkilöesittelyt

Manolis "M.Anthopoulos" Huuki:

Hei kaikille!

Olen Manolis Huuki, 23-vuotias pitkäaikainen airsoftin harrastaja jo vuodesta 2005. Olen Airsoftin edistämis- ja tukiyhdistys ry:n (lyh. Airedi) puheenjohtaja 2014-2015.

Puheejohtajana olen vastuussa niin projektin etenemisestä kuin yhdistyksen toiminnasta. Aloitettuamme tätä projektia olen jakanut alkukokoonpanon henkilöstön kolmeen työryhmään, joita ohjaan ja koordinoin toisten kesken.

Lähdin tähän projektiin mukaan, koska syksyllä 2014 harrastajia palvelevat sivustot olivat käytännöllisesti katsoen kadonneet aktiivisen otteen puutteen takia pois.

Yhdistyksemme tarkoitus on edistää ja tukea airsoftin harrastamista Suomessa yhteistyössä yhdistysten kanssa.

Henkilökohtaisena tavoitteenani Airedille pidän lähitulevaisuudessa aitoa medianäkyvyyttä mm. lehdistössä ja sähköisessä mediassa.

Lisäksi pyrimme teettämään jonkinlaisia esitelmiä harrastajia ja yhdistyksiä varten yhdessä suunnitellen.

Tervetuloa mukaan!

Joel "Jöntti" Sariola:

Olen -93 syntynyt harrastaja Turusta. Airsoftia olen harrastanut vuodesta 2006 alkaen ja virallisessa yhdistystoiminnassa olen ollut vuodesta 2010 Turkusoft ry:n kautta. Näiden vuosien aikana olen pyrkinyt kokeilemaan vähän kaikenlaista mitä airsoft replikoilla voi harrastaa ja vierailla mahdollisen monessa paikkaa, mutta vielä on paljon valloitettavia paikkakuntia. Nykyään peliaktiivisuuteni rajoittuu maksimissaan muutamiin pelikertoihin kuukaudessa, mutta käyn silti edelleen kaikenlaisissa peleissä. Eniten kuitenkin nautin ryhmä/joukkuetoimintaa painottavista peleistä.

Mitä minä teen Airedissa: Olen Airedi ry:n tämänhetkinen varapuheenjohtaja, jolloin tehtäväni on auttaa puheenjohtajaa yhdistyksen pyörittämisessä sekä antaa omalla panoksellani oma kädenjälkeni sen toimintaan. Olen myös Airedin verkostoitumistyöryhmän jäsen, jossa päätehtäväni on tällähetkellä hoitaa yhteydet suomalaisiin airsoft-yhdistyksiin ja aktiivisiin pelejä järjestäviin tiimeihin.

Miksi lähdin mukaan Airedi-hankkeeseen: Olen pari vuotta ollut sitä mieltä, että "airsoft" ei ole enää pelkkä laji vaan airsoft-replikat ovat väline harrastaa monta erilaista lajia, joita kaikkia useamman kannattaisi kokeilla. Koko peliurani ajan olen jo ollut sitä mieltä, että järjestämishommat ja yhdessä tekeminen muiden organisoijien kanssa on hauskaa ja hyväksi lajille. Ideoita, kysymyksiä ja kokemuksia on hyvä jakaa ja harrastajien kannattaa verkostoitua niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Airedi ry ja Airedi.fi tarjoavat oivan keinon ajaa näitä molempia asioita koko suomalaisen airsoft-skenen voimin.

Niko "Linpu" Liimatta:

Olen 27-vuotias koneinsinööriopiskelija Lappeenrannasta. Airsoftia olen harrastanut hyvinkin aktiivisesti jo noin vuodesta 2000 lähtien. Olen korjannut ja virittänyt omat airsoft-aseeni heti alusta lähtien ja nyttemmin osa vapaa-ajastani kuluu myös muiden harrastusvälineitä laitellessa. Paikallistoimintaan lähdin mukaan jo melko nuorella iällä ja olin mukana perustamassa myös Ekasoft ry:ta, jonka hallituksessa olen toiminut vuodesta 2007 alkaen. Paikallisten pelien vetämisen lisäksi kierrän tiimini ja ystävieni kanssa pelaamassa myös muilla paikkakunnilla, niin viikkopeleissä kuin tapahtumissakin. Ruotsissa olen käynyt pelaamassa jo useasti ja myös muualla Euroopassa järjestetyt milsim-pelit kiinnostavat. Viime aikoina olen tutustunut myös Action Air -tyyppiseen harrastamiseen, jota aion myös tulevaisuudessa jatkaa.

Mitä minä teen Airedissä: Toimin Airedin hallituksessa sihteerin tehtävissä ja kuulun sisältötyöryhmään, jossa tehtäviäni on mm. artikkeleiden oikoluku ja kirjoittaminen.

Miksi lähdin mukaan Airedi-hankkeeseen: Suomesta on jo pitkään puuttunut puolueeton, avoin ja hyvin toimiva sivusto ja keskustelufoorumi, joka kokoaisi yhteen kaikki airsoftin ja siihen liittyvien lajien harrastajat. Ennen kuin airsoft-yhdistyksiä alettiin toden teolla perustaa, tällaisia vapaaehtoisvoimin pyöritettyjä sivustoja ja portaaleja oli useampiakin. Airedin ja sen ison ja järjestäytyneen taustatyöryhmän avulla meillä kaikilla on nyt erinomainen mahdollisuus luoda tuo kaikkien softaajien kohtauspaikka ja toden teolla elvyttää yhdistysten välinen kansallinen yhteistyö, yrityksiä unohtamatta.

Juho "stirre" Kokkonen:

Olen 24-vuotias ja enemmän tai vähemmän aktiivista airsoft-harrastamista on takana n. 10 vuotta. Perheeseeni kuuluu itseni lisäksi myös vaimo ja kolme lasta, jonka takia osallistun nykyään pääasiassa vain suurempiin pelitapahtumiin. Airedin lisäksi vaikutan myös Järvenpää-airsoft ry:n varapuheenjohtajana sekä Ehasa ry:n jäsenenä.

Mitä minä teen Airedissä: Toimin Airedissä hallituksen jäsenenä ja verkkotyöryhmän vetäjänä, joten tehtäväni on osallistua muun työryhmän osana verkkosivujen, keskustelualueen ja some-kanavien luomiseen ja ylläpitämiseen. Tämän lisäksi vastaan siitä, että työryhmäni pysyy aikataulussa.

Miksi lähdin mukaan Airedi-hankkeeseen:  Vuosien saatossa lajia seuratessani on itseäni vaivannut alueellisten yhdistyksien ja muiden tahojen yhteistyön ja muun alueelliset rajat rikkovan toiminnan vähyys, sekä ei-alueellisten foorumien puute. Lisäksi kuullessani tästä projektista katsoin sen olevan hyvä mahdollisuus itselleni verkostoitua lajin parissa enemmän sekä tietysti omalla panoksellani olla mukana luomassa sekä Airedi ry:tä että Airedi.fi -sivustoa.


Sakari "Zakkez" Vyyryläinen:

Olen 23-vuotias yrittäjähenkinen insinööriopiskelija Tampereelta. Airsoftia olen harrastanut jo pidemmän aikaa ja kuulapyssypiireissä olen ehtinyt pyöriä aktiivisesti jo vuodesta 2005 lähtien. Suomalaisessa airsoft-skenessä olen eniten ollut vaikuttamassa Hämeenlinnan alueella toimimalla yhdistysaktiivina Linnasoftissa (Hämeenlinna Airsoft ry) yhdistyksen perustamisesta lähtien. Linnasoftissa toimimisen lisäksi toteutan yrittäjähenkisyyttäni Atom Airsoftissa yrittäjänä. Aikaa pelkälle itsenäiselle pelaamiselle minulla ei ole enää pitkään aikaan ollut, mutta minut voi tavata "työn puolesta" pelikentällä lähes jokaisena viikonloppuna vuodenajasta riippumatta.

Mitä minä teen Airedissa: Toimiin Airedissä sisältö- ja verkkotyöryhmän sekä ensimmäisen Airedin toimintavuoden hallituksen jäsenenä.

Miksi lähdin mukaan Airedi-hankkeeseen: Suomessa on yritetty useampaan kertaan luoda kansallista airsoft-yhteisöä siinä onnistumatta ja mielestäni syynä on ollu toiminnan organisoimattomuus. Airedi ry vastaa tähän haasteeseen loistavasti, sillä näen, että yhdistysmuotoisena järjestönä Airedi kykenee tarjoamaan yhteiset pelisäännöt ja toimivan organisaation kansallisen Airsoft-median pyörittämiseksi. Hienoin puoli Airedissä on se, että se on perustettu harrastajalähtöisesti. Uskon, että yhdistysmuotoinen organisaatio, jota ohjaa hyvin laaditut säännöt takaa sen, että projektiin uhrattu aika ei mene tulevaisuudessa hukkaan ja tästä syystä Airediin kannattaa panostaa lajin kehittymisen takia.

Joonas "iGoinify" Jyrkkä:

Olen 22-vuotias sähkötekniikan opiskelija Oulusta. Airsoftin parissa olen viettänyt jo yli kymmenen vuotta ja aktiivinen harrastus vain jatkuu. Olen alusta asti opetellut virittämään ja korjaamaan aseeni itse, joten korjattuja ja laitettuja aseita on mennyt työpöytäni kautta useita satoja. Kun alalla tapahtuu jotain uutta, olen ensimmäisten joukossa testaamassa uutta asetta tai varustetta. Hiljattain laajensin harrastustoimintani myös ruutiaseiden puolelle.

Mitä minä teen Airedissä: Toimin Airedin hallituksen ja verkkotyöryhmän jäsenenä. Vastuullani on keskustelulaudan hallinta ja ylläpito ja sosiaalisen median julkaisut. Kaikki keskustelualueeseen tai sosiaaliseen mediaan liittyvät pyynnöt menevät kauttani.

Miksi lähdin mukaan Airedi-hankkeeseen: Suomen airsoft-skenestä puuttuu se, mikä monessa muussa harrastuksessa on ollut aina - kattojärjestö, jonka alla kaikki alan harrastajat, yhdistykset ja yritykset toimivat. Muissa harrastuksissa verkostoituminen Suomen sisällä on helppoa ja toivon, että portaalimme myötä se tulee olemaan myös airsoftin parissa näin. Tämän portaalin eteen tehty taustatyö ja tuleva yhteistyö eri tahojen kanssa ovat aikaansaaneet kovan luoton tulevaan Airedi.fi -sivustoon ja keskustelualueeseen.

Esa "Wulf" Toivonen:

Olen tätä kirjoittaessa reilun kolmannesvuosisadan tällä pallolla seikkaillut pitkän linjan airsoft-harrastaja. Nykyinen työni on turvallisuusalalla, sitä ennen takana on vuosien ura airsoftin ja tuliaseiden parissa. Parhaiten minut varmaankin muistetaan nyttemmin jo valitettavasti edesmenneen Softaaja-lehden toimituspäällikkönä. Oma harrastukseni alkoi joskus viime vuosituhannen loppumetreillä, josta saakka se on kuulunut enemmän tai vähemmän aktiivisesti, mutta tauoitta elämääni. Olen ollut mukana perustamassa ja pyörittämässä useampaakin yhdistystä sekä järjestämässä lukuisia suuriakin skenaarioita, yhden jopa Latviassa vanhassa neuvostotukikohdassa. Nykyisin en enää ehdi pelata alkuunkaan niin paljon kuin haluaisin, mutta yhdistyspuolella ja nettiskenessä tulee vaikutettua yhä aktiivisesti.

Mitä teen Airedissä: Olen Airedin verkkoportaalin päätoimittaja. Vastuullani on siis valvoa ja koordinoida sisällöntuotantoa sekä tietenkin osallistua siihen myös itse. Jos koet mielenkiintoa lähteä mukaan - oli kyse sitten tekstistä, kuvamateriaalista, videotuotannosta tai jostain muusta sisällöllisestä asiasta - ota yhteyttä minuun

Miksi lähdin mukaan Airedi-hankkeeseen: Nykypäivänä airsoft ei ole enää pelkkä takametsien hauska harrastus pienellä porukalla. Suurten kansainvälisten skenaarioiden yleistymisen lisäksi siitä on tullut paitsi tunnustettu kilpaurheilulaji IPSC:n Action Airin muodossa, myös varteenotettava harjoittelumuoto monille turvallisuus- ja puolustusalan toimijoille. Tällainen laji ansaitsee mielestäni riippumattoman, aktiivisen ja monipuolisen toimijan yhdistämään kaikki airsoftin eri puolet ja niiden ihmiset. Yhteistyö ja verkostoituminen ovat asioita, joista aivan kaikki hyötyvät.Kasper "Cadez" Ojala:

Olen 30-vuotias AD/graafinen suunnittelija Ylöjärveltä. Airsoftia olen pelannut noin 7 vuotta. Olen ollut perustamisesta saakka mukana Linnasoftin (Hämeenlinna Airsoft ry) toiminnassa puheenjohtajana. Tällä hetkellä kolme lasta valtaa aikaa harrastukselta, enkä pääse kuulia kylvämään aivan samalla tahdilla kuin aikaisemmin. Samoin välimatka Linnasoftin pelipaikoille on venynyt muuton takia tunnin mittaiseksi, eikä minua näe enää niin usein Linnasoftin viikonloppupeleissä.

Mitä minä teen Airedissa: Olen Airedin graafinen neuvonantaja ja visuaalisista asioista vastaava.

Miksi lähdin mukaan Airedi-hankkeeseen: Suomesta puuttuu selkeä airsoft-kattoportaali, joka kokoaisi kaikki maan harrastajat siipiensä suojaan. Nyt kun sellaista oltiin luomassa, halusin olla siinä mukana. Asioita ei tapahdu, jos niitä ei tee.


Conny "BiohZn" Sjöblom:

Jag är en 27-åring från Korsholm. Jag har spelat Airsoft i 6 år, under mina år har jag bl.a. varit med och grundat Vaasa Airsoft Association.
För tillfället går stora delar av min fritid till t.ex. familjen, så jag har inte möjlighet att spela lika ofta som tidigare, men försöker ändå göra det jag kan för airsoften i Finland.

Vad gör jag i Airedi: Jag är för tillfället med i Nät-gruppen, där jag har hand om portalen och modererar forumet.

Varför gick jag med i Airedi: Som jag ser det, har Finland ett stort behov av ett organ som samlar alla airsoft-föreningar under samma tak och jobbar för airsoften i hela landet. Airedi är just det, därför ville jag vara med och se till att det finns en tillräckligt stark grupp bakom projektet.

Olli "OlliV" Vesakoski:

Olen 32-vuotias luokanopettaja Urjalasta. Airsoftia olen pelannut jo yli 15 vuotta ja ehtinyt kiertää aika monta peliä ja tapahtumaa vuosien varrella. Myös muut puuhat airsoftin parissa ovat aina olleet minulle tärkeitä. Olin aikoinaan mukana perustamassa Turku Airsoft ry:tä ja Ruotsin Berget-pelisarjassa olen ollut Suomen pään puuhamiehenä useampana vuotena. Perheeseeni kuuluu vaimon lisäksi kaksi lasta ja kolmas syntyy toukokuussa. Nykyään ehdin perheen parista pelailemaan vain isompiin pelitapahtumiin, jolloin on mukava nähdä vanhoja pelikavereita ja tutustua uusiin harrastajiin.

Mitä minä teen Airedissa: Olen Airedin verkostoitumistyöryhmän vetäjä. Minun vastuullani on yhteistyö eri yritysten kanssa sekä yleinen verkostoituminen muiden lajin toimijoiden kanssa.

Miksi lähdin mukaan Airedi-hankkeeseen: Mielestäni Suomesta puuttuu selkeä ja toimiva airsoft-media, jonne kaikki harrastajat pystyvät kokoontumaan ja saamaan ajankohtaista tietoa airsoftista. Haluan kantaa oman korteni kekoon ja hyödyttäähän se omaa pelaamistanikin, kun saamme paremmat viestintäväylät ja pelaajat tavoittavat toisensa paremmin tulevaisuudessa.


 • Airsoftin edistämis- ja tukiyhdistys ry on vuoden 2014 lopussa perustettu ja rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on koota saman katon alle suomalaiset airsoft-yhdistykset, -yritykset ja harrastajat. Heidän kanssaan yhteistyössä tuemme lajin monimuotoisuutta ja edistämme sitä yhdessä tehdyillä ideoilla ja teoilla. Tarkemmat tiedot yhdistyksemme toiminnasta löydät helpoiten tämän yhden linkin takaa: Airedi ry - Mikä?

Yhteistyökumppanit